Mobiltelefon.Foto: Sveriges Radio
En lösning på tolkbristen kan vara tolk via telefon. Foto: Sveriges Radio

Brist på tolkar i Varberg

1:27 min

Tolkföretaget Semantix kan inte leverera de tolktjänster som barn- och utbildningsförvaltningen i Varberg behöver. Beställda uppdrag har också avbokats sent.


Trots att kommunen har ett ramavtal med Semantix tvingas kommunen köpa in tolktjänster från annat håll.

Och kommunens kritik har fog för sig, det säger Elisabeth Cardoso da Silva på Semantix.

– Vid vissa tillfällen, med tanke på den rådande situationen med många nya asylsökande, som har behov av och naturligtvis också rätt till tolk, så kan det vara svårt att uppfylla kunders önskemål om tolk. Vid vissa tider och vissa språk, säger hon.

Bristen på tolkar har orsakats av att så många nyanlända flyktingar kommit till Sverige på kort tid och varken myndigheterna eller tolkföretagen hann då med.

– Dessutom är det ofta så att kunder vill ha tolk på samma tid på dygnet, mellan klockan 10 och 15. Om man skulle kunna tänka sig att utöka den tiden mellan 7 och 19, så skulle tolkarna räcka till mycket mer, säger Elisabeth Cardoso da Silva.

Varbergs kommun har ett ramavtal om tolktjänster med Semantix, men måste nu också använda sig av andra tolkförmedlingar, bland annat tolkförmedlingen i Falkenberg. I rapporten frågar kommunen också efter fler tolkförmedlingar som man kan vända sig till.

Hur kan tolkföretagen lösa bristen på tolkar?

– Vi jobbar hårt mot de myndigheter som utbildar tolkar i Sverige. Vi utbildar själv tolkar. Vi försöker förmå våra kunder att använda distanstolk lite mer, vilket innebär tolk via telefon eller via video. Så att inte tolkarnas tid går åt till att resa, säger Elisabeth Cardoso da Silva.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista