Paul Barath och Peter Nilsson, Foto: Muhamed Ferhatovic, SR Halland.
Paul Barath och Peter Nilsson, Foto: Muhamed Ferhatovic, SR Halland. Foto: Paul Barath och Peter Nilsson, Foto: Muhamed Ferhatovic, SR Halland.

Peter: Som dömd ville ingen anställa mig

2:17 min

Antalet personer som begär utdrag ur belastningsregistret ökar. Det visar statistik från polisen som P4 Halland tagit del av.


Arbetsgivare som inte är myndigheter, skola eller HVB-hem får enligt lag inte beställa utdrag ur belastningsregistret. Därför kringgår de lagen genom att låta den arbetssökande själv beställa och ta med utdraget till arbetsintervjun. 

Konsekvenserna blir att personer som varit dömda får svårare att få jobb.

Peter Nilsson har i dag ett jobb på organisationen Kriminellas revansch i samhället, Kris i Halmstad, men vägen dit har varit tuff.

– Jag har blivit kallad på några intervjuer och haft olika taktiker, bland annat genom att vara ärlig och tala om att jag finns med i brottsregistret. Då har jag inte fått jobbet på grund av det, andra gånger har de sagt att de inte vill anställa några kriminella trots att jag sagt att det är några år sedan brotten begicks. Vissa andra gånger jag sökt jobb har jag bara hoppats på att de inte ska fråga efter ett belastningsregister, säger Peter Nilsson. 

För ungefär tio år sedan fick Peter Nilsson en dotter, det var en av de största anledningarna till att han valde att lämna sin brottsliga bana bakom sig.

Han berättar att det var en tid som var fylld med bilstölder, misshandel och narkotikabrott. Men när han bestämde sig för att lämna allt det, börja om på nytt, söka jobb och skapa en trygg framtid så blev det stopp.

Pizzerior, restauranger och företag som jobbar med lager, alla ville ha ett utdrag ur belastningsregistret. Han kunde inte få något jobb. 

– Mer eller mindre så gav man upp efter varje intervju. Känslan jag hade var att jag aldrig kommer kunna bli anpassad in i samhället. De vill inte ha mig här, säger Peter Nilsson.

Antalet registerutdrag har ökat. Från år 2010 med 69 procent. Och under det senaste året med 15 procent.

Paul Barath, ordförande för Kris i Halmstad vill nu att de som bestämmer i landet ska reagera.

– Det är alltid politikerna som måste granska detta. Det är dyrt att ha missbrukande och kriminella ute. Samhället förlorar en massa pengar på detta. Men att hjälpa personerna in i jobb så att de blir en tillgång för samhället, där finns pengar att hämta, säger Paul Barath. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista