fängelse,kristianstad
Fото:Kristianstads kommun/Flickr

Lag kan stoppa utdrag ur belastningsregister

2:08 min

Sedan millenieskiftet har antalet utdrag ur belastningsregistret ökat kraftigt. Men snart kan en lag sätta stopp för det. 

På arbetsmarknadsdepartementet finns ett förslag som förbjuder  arbetsgivare att fråga efter utdrag ur belastningsregistret inför en nyanställning. 

Naiti del Sante är jurist på arbetsmarknadsdepartementet.

– Att allt fler enskilda begär ut belastningsregister om sig själva. Man trodde att det var arbetsgivaren som använde den möjligheten för att kunna sålla bland arbetssökanden. Man var inte säker på om det var så och därför tillsattes en utredning, och utredningen visade just att en stor del av ökningen beror på att arbetssökande visade upp registerutdrag om sig själva, säger hon.

Utredningen kallas registerutdrag i arbetslivet och började 2013 och avslutades ett år senare. Resultatet kan bli ett förbud för arbetsgivare att fråga efter belastningsregister. En sådan lag skulle däremot inte omfatta jobb inom exempelvis myndigheter.

– En viktig del i detta är att underlätta för tidigare dömda som lämnat en kriminell tillvaro bakom sig att återigen komma in på arbetsmarknaden, säger Naiti Del Sante. 

Thomas Fager, chef på arbetsförmedlingen i Falkenberg är positiv till förslaget.

– Jag tycker det är bra för att det gör att fler kan få en chans att komma in i arbetslivet. Det är bra att det finns en sådant förslag, säger Thomas Fager. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista