Ringhals. Foto: Adam Ihse / TT
Ringhals. Foto: Adam Ihse / TT

Vattenfall hotar att släcka ner alla reaktorer

Om inte kärnkraftsskatten sänks kommer Vattenfall stänga samtliga sina kärnkraftsverk.

Det är slutsatsen av vd Magnus Halls besked i samband med bokslutet.

För att Vattenfall ska kunna driva vidare sina svenska kärnkraftsreaktorer måste kostsamma investeringar göras för att leva upp till säkerhetskraven.

Men med de låga elpriserna tillsammans med den höjda kärnkraftskatten finns inga ekonomiska förutsättningar för att driva reaktorerna vidare, de som är tänkta att leva vidare fram till runt 2040, enligt vd Magnus Hall.

-Vi kommer inte att kunna till ställning till en sådan investering om inte skatten är borta, säger Hall.

Det han säger är alltså att då kommer inte Vattenfall kunna driva vidare något av de kärnkraftverk som bolaget har, efter de beslut som redan tagits om att stänga Ringhals 1 och 2.

TT: Vissa skulle kanske se det här som utpressning?

-Ja, fast det här är fakta på bordet, så här ser det ut. Vi kan inte ta beslut som inte är ekonomiskt försvarbara.

I bokslutet för 2015 beskriver Hall situationen för svensk kärnkraft som kritisk, till följd av fortsatt fallande elpriser och en effektskatt motsvarande 7 öre per kilowattimme.

Och någon ljusning ser inte Magnus Hall. Elpriserna har fortsatt att falla.

-Och vi ser inga lättnader den närmaste framtiden.

Olje- och kolkraftverk stängs löpande runt om i Europa.

-Vi förväntar oss att det fortsätter, säger Hall och räknar med att det borde påverka elpriset något uppåt på lite sikt.

Hall målar upp en bild av att det är fullt möjligt att på lite sikt bygga ut det svenska energisystemet med 100 procent förnybart. Sverige har tillgångarna, i form av vatten, land och skog.

Vattenfall redovisar vinst före skatt på 2.515 miljoner kronor för fjärde kvartalet 2015. Det kan jämföras med vinsten på 5.485 miljoner kronor samma period året före.

Nettoomsättningen föll till 45,5 miljarder kronor, från 48,7 miljarder under fjärde kvartalet 2014.

För helåret redovisar koncernen en förlust på 28,2 miljarder kronor före skatt, bland annat till följd av nedskrivningar på totalt 36,8 miljarder kronor.

TT

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista