Jan Wallberg koncern-VD på Gekås i Ullared. Foto: Henrik Martinell / Sveriges Radio
Jan Wallberg, koncern-VD på Gekås i Ullared. Foto: Henrik Martinell / Sveriges Radio Foto: Jan Wallberg koncern-VD på Gekås i Ullared. Foto: Henrik Martinell / Sveriges Radio

Gekås vd ber minister fixa vägar

"Båda vägarna har sträckor som är okej och absolut inte okej"
1:03 min

Se över väg 153 och 154!
Den uppmaningen hoppas Jan Wallberg, vd på Gekås i Ullared, att infrastrukturminister Anna Johansson (S) tar med sig hem när hon idag besökte Ullared.

– Det gäller ju att vara realistisk och då är ju önskan att se över 153:an och 154:an och i steg 1 få möjlighet att rätta till de konstigaste ställena längs vägarna, säger han.

– För det är ju i allra högsta grad en säkerhetsfråga och inte bara om att ta sig fram till oss, utan att man ska ta sig fram säkert till oss och även kunna transportera annan viktig trafik för näringslivet runt omkring här, säger Gekås vd Jan Wallberg till P4 Halland.

P4 Halland har tidigare rapporterat om att väg 153 från Varberg till Ullared är en av de mest olycksdrabbade vägarna i kommunen. Väg 153 är smal och ofta håller bilisterna höga hastigheter som gör att det blir en hel del, ofta trafikfarliga, omkörningar.

Trafiken blir än tätare under semestertider då bland annat turister som kommer via Småland ska ta sig till Varberg. Samtidigt fortsätter Gekås i Ullared att bygga ut allt ifrån parkeringsdäck och nya kassor till förbättrade infartsvägar.

Men det ställer i sin tur högre krav på både väg 153 och 154, menar Jan Wallberg, eftersom han ser stora problem med båda vägarna.

– Jag tycker att man måste se 153:an och 154:an sammantaget. Jag tycker inte det är antingen eller, att man ska försöka konkurrera. Båda vägarna har sträckor som är okej och som absolut inte är okej, så jag tror man ska se det sammantaget och se det från det perspektivet istället, säger han.

Enligt planchefen på Falkenbergs kommun, Josefin Selander, har trafiken på väg 154 har ökat med 40 procent på tio år.

Enligt Trafikverket skedde under åren 2010 - 2014 en dödsolycka och fem svåra olyckor på väg 153. På väg 154 skedde under samma tidsperiod två dödsolyckor och fem svåra olyckor.

– Jag tycker man ska rätta till båda vägarna på de ställena som är som jobbigast, säger Jan Wallberg. 


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".