Åke Hantoft, halländsk ordförande i Arla, får kritik av mjölkbonden Bert-Inge: "Han skulle kunna styra upp det." Foto: Fredrik Persson/TT.
Åke Hantoft, halländsk ordförande i Arla, får kritik av mjölkbonden Bert-Inge: "Han skulle kunna styra upp det." Foto: Fredrik Persson/TT. Foto: FREDRIK PERSSON / TT

Bonde-ilska mot Arla: "Sparka de häringa"

1:10 min

Många bönder är förbannade på Arla efter Uppdrag Gransknings reportage om vidlyftiga privata inköp av tjänstemän för mjölkböndernas pengar.

Arlatopparnas privata inköp med företagskorten, pengar som i slutändan kommer från medlemsorganisationens mjölkbönder, väcker ilska bland mjölkbönder i Halland.

En tjänsteman köpte bland annat sportkanaler, gjorde inköp på Hugo Boss och på Systembolaget. 

Vi har inte någon lönsamhet längre vilket får till följd att vi arbetar mer och orkar inte sätta oss in i vad föreningsföreträdare har för sig. 

Många har hört av sig till radion i ren frustration. En av dem är Bert-Inge Lundgren från Hishult som är före detta mjölkbonde, men som nu jobbar åt en annan lantbrukare. 

– Det är ju rena maffiafasoner. Det är ju för jävligt. De får ju ta och sparka de häringa, från Åke Hantoft och neråt. Det är ju en förening, det är ju mjölkbönderna som äger det. De driver ju det som värsta diktaturfasoner. Det är rent för jävligt.

Vad kan man göra?

– Börja sparka väck såna som Åke Hantoft. Han har ju suttit där i många herrans år och lyfter en årslön på 1,2 miljoner kronor. Jag tror inte det är nån mjölkbonde som har 1,2 miljoner i årslön, säger Bert-Inge Lundgren.

P4 Halland har sökt Åke Hantoft, styrelseordförande i Arla Foods, som ju själv är mjölkbonde från Laholm. Vad säger han om kritiken? Men han har ännu inte svarat.

P4 Hallands Facebook-sida har många reagerat starkt.

Förfärligt!

Tycker det är för jävligt /.../ jag som konsument hade lätt kunnat köpa en liter mjölk för 20 kr för att underlätta för bönderna , i den förutsättningen att pengarna verkligen går till bonden.

Arlatopparna är med och utarmar det svenska landsbygden. När mularna slutar och beta, växer landsbygden igen. Istället för att ha kundbesök på golfbanan, är det inte bättre för Arlatopparna att ha kundbesök på mjölkgårdarna, hos oss bönderna och korna? De är inte verklighetsförankrade i toppen, girigbukar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista