Spenshults sjukhus
Spenshults sjukhus. Foto: Henrik Martinell

Spenshult får egen busshållplats vid anläggningen

2:01 min

Det blir inte en vändslinga nere vid Nissastigen för att skapa en trygg busshållplats för de asylsökande som ska bo på Spenshults gamla sjukhus. Istället har Hallandstrafiken bytt ståndpunkt - och sagt ja till en lösning som tidigare förkastades. 

– Det blir ingen busshållplats, istället kommer bussarna köra upp med de asylsökande till anläggningen, vilket är mycket bättre, säger Pia Johansson på Migrationsverket.

Det förslaget kom upp tidigt i diskussionerna - kunde inte Hallandstrafiken beslutat det tidigare?

– Men nu har vi kommit fram till detta och nu går vi vidare. Alla parter är nöjda nu.

För ett år sen kom beskedet att Migrationsverket skulle skapa plats för 700 asylsökande i det före detta reumatikersjukhuset Spenshult, en bit utanför Oskarström. Men efter sommaren fastnade planerna på busshållplatsen nere vid Nissastigen. Alltför farlig trafikmiljö var omdömet.

Under hösten hölls flera möten för att lösa upp knuten - som för många verkade obegripligt hårdknuten, inte minst med tanke på alla människor som kom till Sverige för att söka asyl.

Hallandstrafiken sa nej till att köra bussarna upp till det gamla sjukuset eftersom det skulle förlänga restiden med tio minuter. I slutet av förra året var alla eniga om att lösningen var en vändslinga och hållplats på bara ena sidan av 25:an så att ingen skulle behöva korsa den trafikerade vägen.

Men nu har alltså Hallandstrafiken ändrat sig och bussar kommer att köra ända upp till det gamla sjukhuset.

Hallandstrafiken kommer köra en linje mellan Halmstad och Spenshult sju turer om dagen till att börja med. Behövs det mer för att verksamheten ska fungera kommer vi köra fler turer och anpassa turera efter verksamheten.

Hur snabbt kan den här busstrafiken komma i gång.

– Den kan komma i gång direkt, säger Pia Johansson.

När kan Migrationsverket börja använda Spenshult?

– Efter vecka 11 när det har varit slutbesiktning kommer vi att börja möblera upp. Det komer att ta några veckor och sedan kan bussarna köra upp till anläggningen och de boende kan flytta in.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista