Migrationsverkets logga. Foto: Anders Wiklund/TT.
Foto: Anders Wiklund/TT.

Upp till 140 000 flyktingar i år

I dag klockan 12.00 presenterade Migrationsverket siffror över hur många som väntas söka asyl i Sverige i år.

Migrationsverket skriver i ett pressmeddelande att stor osäkerhet präglar deras prognos.

Myndigheten presenterar tre beräkningsalternativ för hur många asylsökande som kommer till Sverige i år, och inget alternativ är mer troligt att inträffa än de andra.

Det högre alternativet ligger på 140 000 asylsökande, varav 27000 ensamkommande barn. Detta bygger på att Turkiets, EU:s och dess medlemsländers kontrollåtgärder är effektiva till en början, men sedan snabbt avtar i effektivitet, enligt myndigheten.

Det lägre alternativet ligger på 70 000 asylsökande, varav 12000 ensamkommande barn. Då antas kontrollåtgärderna ge tydlig effekt under hela året, och ytterligare åtgärder införas när antal asylsökande börjar öka igen från och med maj, skriver Migrationsverket.

Migrationsverkets prognos över asylsökande som väntas till Sverige kommer fyra gånger per år. På torsdagen klockan 12.00 presenterade myndigheten den första prognosen för i år.

Migrationsverket påpekar att det är svårt att bedöma säkerhetsutvecklingen på andra håll i världen – och prognoserna är därför osäkra.

Som exempel skrev myndigheten både i april och i juli förra året att det totala antalet asylsökande till Sverige 2015 beräknades bli färre än tidigare väntat. Prognosen skrevs därför ned till 74 000 i juli.

Man konstaterade då att Tysklands ställning som primärt mottagarland i Europa förstärktes. Och att Sverige bröt den generella trenden i Europa med allt fler asylsökande.

Men under hösten ökade antalet asylsökande kraftigt även i Sverige.

I höstens prognos från Migrationsverket – som presenterades i oktober – skrevs siffrorna upp kraftigt. Man räknade då att upp till 190 000 personer väntades söka asyl i Sverige i år.

Höstprognosen var alltså minst dubbelt så hög jämfört med den från sommaren 2015.

Den 1 januari 2016 konstaterade Migrationsverket att siffran landade på knappt 163 000 asylsökande till Sverige 2015.

Det var rekordmånga – nästan dubbelt så många som under 1992, då krigen på Balkan pågick.

– Det har varit en mycket tuff höst där vår förmåga att lösa uppgiften har satts på prov till det yttersta. Vi klarade detta tack vare storartade insatser av våra medarbetare, sa Migrationsverkets generaldirektör Anders Danielsson i en kommentar då.

En femtedel av de asylsökande, ungefär 35 400, var ensamkommande barn och unga. Av dem var 66 procent afghaner.

Migrationsverkets prognos är viktig för hur myndigheter och organisationer ska arbeta med migration. 

Anneli Bergholm Söder, chef för avdelningen för samordning och insats vid Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, säger att hennes myndighet följer prognosen.

De har därefter en dialog med myndigheter som kan komma att påverkas av utvecklingen.

– Det kan bland annat handla om Skolverket och Socialstyrelsen. Och det är först då vi får en uppfattning om vad siffrorna får för konsekvenser för det svenska samhället, säger Anneli Bergholm Söder till Ekot.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista