Fartyget Whiskey Trio har förbjudits att lämna Varbergs hamn. Foto: Henrik Martinell/Sveriges Radio.
Fartyget Whiskey Trio har förbjudits att lämna Varbergs hamn. Foto: Henrik Martinell/Sveriges Radio.

Ägaren till Whiskey Trio: "Journalister gillar att överdriva"

Burcin Tunc, ägare till det skandalomsusade skeppet Whiskey Trio som ligger i Hallands Hamnar i Varberg med förbud om att lämna hamnen anser i ett mejl till P4 Halland att bilden av skeppet är överdriven.

P4 Halland har intervjuat Burcin Tunc som äger det omtalade skeppet Whiskey Trio genom firman Trio Shipping via mejl. Skeppet är registrerat i Panama och bolaget, liksom ägarna, finns i Turkiet. Vi publicerar delar av det brev som utgör intervjun. Brevet är översatt från engelska till svenska.

Vad består Whiskey Trios last av?

Vi har containrar ombord. Allt är lagligt och lastat i Storbritannien och Varberg.


Vilken är skeppets slutdestination?

Vi ska till Bar Port, Montenegro – INTE MELLANÖSTERN.

I Sverige har Whiskey Trio uppmärksammats av Transportarbetarförbundet på grund av den dåliga standarden ombord, som upptäcktes vid inspektion i Varberg. Varför var den i så dåligt skick?

Media har skrivit skandalskepp eller skräckskepp, det är bara ..itsnack ... Jag kan inte springa efter min personal för att se till att de städar sina rum ... Jag har inte fått några klagomål från dem ombord, att de behövde någonting mer eller en säng. Det hade inte kostat något att köpa sakerna.

Transportarbetarförbundet har anmärkningar kring de låga lönerna. Hur kommer det sig att besättningen inte har löner som motsvarar lägstalönerna enligt ILO-standard?

Det är bara två av besättningen som hade lägre lön än enligt ILO, men det var i deras kontrakt. Du kan till och med anställa en indisk sjöman för 300 USD i månaden, men vi har till och med dubblat lönen till 600 USD i månaden. Ja, det är fortfarande lägre än miniminivån, men vem betalar mer än den anställda vill ha i lön och är glad att jobba för?

Vad säger du om uppmärksamheten som har blivit?

All uppmärksamhet har kommit bara eftersom journalister och annan mediafolk inte vet något om frakt. De gillar att överdriva saker.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista