Erik Lööv, projektchef på Trafikverket. Foto: Stig-Åke Jönsson/TT.
Erik Lööv, projektchef på Trafikverket. Foto: Stig-Åke Jönsson/TT.

"Ingen risk att åka tåg i Hallandsåsen"

1:49 min

Det är inget fel med Hallandsåstunnlarna, säger Erik Lööv som är projektchef på Trafikverket.

– Skakningarna har uppstått på en sträcka mellan Vejbyslätt och Båstad, alltså även utanför Hallandsåstunnlarna. Vilket tyder på att det inte har någonting att göra med tunnelanläggningen, utan det är komfortproblem i ett antal tåg, som vi har fått rapporterat. På grund av att ingen ska uppleva det här obehaget har vi satt ner hastigheten.

Den pensionerade professorn Roland Puschs teorier om tunnelns konstruktion, håller han inte med om. Roland Puschs tror att blocken kan drivas isär.

Då kan de här fogarna öppnas upp och då kan vatten strömma in.

– Vi känner väl till Pusch och hans teorier, och jag kan säga att han är relativt ensam bland experterna att tycka detta. Övriga expertkåren säger att det är en säker och tät tunnel, säger Erik Lööv på Trafikverket.

– Skakningarna här har absolut ingenting med tunneln att göra utan det är något som uppstår i spåranläggningen eller på de här aktuella tågen.

Och han ser överhuvudtaget ingen risk att tunneln kan ta in vatten.

– Det finns ingen risk. Det här är ett komfortproblem som vi har. Och det kommer vi förhoppningsvis att kunna lösa inom kort.

Och när kan tågen gå genom tunneln med full fart igen?

– Vi håller på med utredningen just nu, så jag vågar inte ge ett datum. Vi måste först ta reda på vad anledningen är och hur vi åtgärdar det. Och det gör vi tillsammans med trafikoperatörerna och Trafikverket.

Finns det någon anledning för resenärer att vara oroliga?

– Absolut inte. Det är helt säkert att åka tåg genom Hallandsåstunnlarna. Anledningen att vi sätter ner hastigheten är att vi har haft ett fåtal tåg som har skakat och vi vill inte passagerarna ska behöva uppleva det här. Så det är ingen risk att åka tåg i Hallandsåsen, säger Erik Lööv, projektchef på Trafikverket för tunneln genom Hallandsåsen.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista