Agnetha Ernegård, ledamot i nämnden för Vård och omsorgför partiet Kungsbackaborna och Roger Larsson, ordföranden för partiet. Foto: Sveriges Radio.
Agnetha Ernegård, ledamot i nämnden för Vård och omsorgför partiet Kungsbackaborna och Roger Larsson, ordföranden för partiet. Foto: Sveriges Radio.

Kungsbackaborna: Kolla brott för jobb i vården

1:31 min

Det lokala partiet Kungsbackaborna vill att alla som söker jobb inom vård och omsorg i kommunen ska visa upp sitt belastningsregister.

– Man ska veta att vi har gjort så mycket som möjligt för att öka tryggheten och säkerheten genom att folk kan bevisa att de är obelastade i brottsregistret, säger ordföranden för partiet Kungsbackapartiet Roger Larsson.

En kommun eller ett företag som anställer någon som ska arbeta inom grundskola, barnomsorg och LSS- eller HVB-verksamhet med barn är enligt lag skyldig att begära att personen ska visa upp ett särskilt utdrag ur polisens belastningsregister.

I bland annat grannkommunen Mölndal måste även alla som söker jobb med äldre visa upp det här utdraget och nu vill Kungsbackaborna att Kungsbacka också börjar med det.

– Vi tycker att det är viktigt för att säkerställa tryggheten för de äldre. Det handlar inte bara om barn och ungdomar, där finns redan lagen, säger Agnetha Ernegård som är ledamot i nämnden för Vård och Omsorg i Kungsbacka kommun och också med i Kungsbackaborna.

Frågan är kontroversiell och bland annat förespråkar Sveriges Kommuner och Landsting förespråkar en restriktiv linje när det gäller att göra mer än lagen kräver när det kommer till arbetsgivares brottskontroll. Men på nästa veckas fullmäktige i Kungsbacka lyfter de frågan.

– Vi vet att både värdesaker och medicin stjäls hemma hos gamla och vi vill ju minska möjligheten så mycket som vi kan.

Är det otryggt att vara äldre i Kungsbacka kommun?

– Nej, det är väl inte mer otryggt än i någon annan kommun i Sverige. Men vi vill göra det så tryggt det går, säger Agnetha Ernegård.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista