Mikael Andréasson upplevde den skakiga resan genom tunneln som obehaglig. Foto: Sveriges Radio/Privat.
Mikael Andréasson upplevde den skakiga resan genom tunneln som obehaglig. Foto: Sveriges Radio/Privat.

"Man tror ju att tåget skulle spåra ur"

2:15 min

Mikael Andréasson trodde att tåget skulle spåra ut när han åkte genom Hallandsåstunneln. Just nu går tågen med sänkt fart genom åsen efter flera rapporter om vibrationer.

– Det var ett fullsatt Öresundståg och så fort det kom till tunneln började det skaka i sidled och sen mer och mer intensivt, som om det var grus på rälsen, berättar Mikael Andréasson.

Den var den 22 januari som han åkte till Helsingborg tur och retur. Ditresan var inga problem, men på hemresan började tåget skaka ordentligt på sin färd genom Hallandsåsen.

– Hade det varit så här på vägen ner hade jag nog åkt hem på ett annat sätt, säger Mikael.

Han är en av dem som har stött på vibrationer längs med resan genom tunneln. Här kan du se ett klipp filmat från ett av tågen.

– Man tror ju att tåget skulle spåra ur eller att någonting skulle hända. Jag tänkte: "Vad fasen är detta? Nu måste de väl stanna tåget." Men det bara körde på i full fräs, berättar han. 

Enligt Trafikverket är det ingenting som påverkar säkerheten ombord, utan ett komfortproblem, berättar Erik Lööv som är projektchef för tunneln genom åsen.

Men Trafikverket har beslutat att sänka hastigheten genom tunneln från 200 till 140 kilometer i timmen tills det är åtgärdat, eftersom de fått in rapporter om skakningar på flera tåg. 

– Det var bland annat en liten flicka som började gråta. Hon blev orolig och mamman försökte trösta henne, berättar Mikael Andréasson.

Mikael Andréasson är besviken på bemötandet ombord. När han hoppade av i Halmstad frågade han konduktören vad som egentligen hade hänt. Men fick inget svar, berättar han.

– Och sen hör man på radion att Trafikverket totalt ignorerar det, säger Mikael Andréasson.

Har du varit med om någonting liknande?

– Aldrig. Nån gång började ett tåg skaka, men då bromsade det in kraftigt och körde långsamt. Men här var det precis som att lokföraren inte hade märkt det. Vi satt i sista vagnen och det kan hända att det var värre där.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista