Ungdomar och röstsedlar. Foto: TT
Foto: TT

Miljöpartiet vill ge 16-åringar rösträtt

1:24 min

16-åringar som bor i Kungsbacka ska kunna få rösta i kommunvalet. Så tycker miljöpartiet i kommunen efter att ha tagit del av regeringens utredning där man föreslår att kommuner ska kunna ansöka om att låta ungdomar i den åldern få rösta. 

Nu vill man diskutera detta i fullmäktige. 

Emma Vildstrand sitter i kommunfullmäktige i Kungsbacka kommun.

– Alla ska kunna vara med och påverka det som påverkar dem. Att 16-åringar ska vara med i de lokala valen är för att de ska kunna påverka frågor som rör ungdomar. De är kunniga och insatta och skulle mycket väl kunna ta de besluten och engagera sig i valet, säger Emma Vildstrand (mp).

Redan för två år sedan skickade miljöpartiet i Kungsbacka in en motion till fullmäktige om att kommunen ska låta 16-åringar rösta i kommunvalet. Då sa kommunen nej till förslaget för att det inte fanns stöd i lagen för det. Men efter att regeringen presenterat en utredning för en månad sedan som föreslår just detta så väcker miljöpartiet frågan igen. Man har därför skrivit en interpellation till kommunfullmäktige där man vill diskutera om Kungsbacka ska vara en av de kommunerna som på försök ska låta 16 åringar rösta.

– Utredaren har tänkt så som vi tänkte att man låter vissa kommuner få ansöka om att försöka med detta. Att ge 16-åringar möjlighet att rösta i kommunvalet. Sedan kan man utvärdera och se hur det påverkar resultatet. Vår åsikt är att 16-åringar är myndiga och kloka nog att rösta i de kommunala valen, säger Emma Vildstrand.

P4 Halland har sökt kommunrådet Fredrik Hansson (C) som vill vänta med att kommentera interpellationen.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista