Saymom och Jacob Neves. Foto: Privat.
Saymom och Jacob Neves. Foto: Privat.

Obligatorisk föräldrakurs: "Riktad mot heteropar"

1:59 min

Den obligatoriska föräldrautbildningen kostade omkring 2750 kronor per person, men innehållet var riktat mot heterosexuella par, berättar paret.

Jacob och Saymom Neves är det första samkönade paret att få göra en utlandsadoption i Sverige. Då Saymom är född i Brasilien fanns möjligheten för dem att göra en så kallad enskild adoption, en sådan går att göra om någon av föräldrarna har kopplingar till det aktuella landet. 

I höstas förra året fick paret veta att de blivit godkända som adoptivföräldrar. Men tankar om adoption kom för flera år sedan och de var då tvungna att delta i den obligatoriska föräldrakursen. Kursen kostar kring 2750 kronor per person, och man betalar den själv. Men paret kände inte att kursen gav dem så mycket.

– Den var väldigt riktad mot heteropar, och där satt vi och inte kunde få någon koppling till varken länderna eller hur det går till, säger Jacob Neves.

Utbildningen ska bland annat ha tagit upp processer som endast heterosexuella par kan göra, och även bara tagit upp exempel från länder där inte ens samkönade par är godkända som adoptivföräldrar.

Vad fick ni för bemötande av er lärare?

– Hon påpekade ganska mycket att det här är tyvärr inga processer ni kommer att kunna göra. Men hon kunde inte göra så mycket, hon var ju lärare och var tvungen att undervisa i det som hon har fått tilldelat, säger han.

Lovisa Kim, från myndigheten för familjerätt och föräldraskapsstöd säger att kursmaterialet främst är en generell information till alla som vill adoptera barn från ett annat land. Och att anledningen till att det inte finns information som är speciellt anpassad för samkönade par beror på för att det är så få som har de förutsättningarna.

– Det finns information om att man kan kontakta oss för ytterligare information, säger Lovisa Kim.

Men om man har betalat 3000 kronor för att gå på den här kursen, som man måste för att få ett medgivande av socialnämnden, borde man då inte få passande information på plats?

– Jag tänker att när fler samkönade par har kunnat genomföra en utlandsadoption så kommer det att avspegla sig i kursmaterialet. Kursmaterialet bygger på forskning och kunskap, men även till stor del av erfarenheter av adoptioner som har genomförts.

– Däremot ska naturligtvis kursledaren som har sökande i sin kurs som har dessa förutsättningarna ta upp passande information, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista