Malin Grape Folkälsomyndigheten antibiotikabakterier
Foto: Lena Katarina Johansson/ Folkhälsomyndigheten / AP

Antibiotikaförskrivningen fortsätter att minska

1:57 min

Försäljningen av antibiotika på recept i Sverige fortsätter att gå ned.

På fem år har försäljningen minskat med 16 procent, det visar nya siffror från Folkhälsomyndigheten.

Att användning av antibiotika går ner är glädjande tycker Malin Grape, som är chef för enheten för antibiotika och vårdhygien, på Folkhälsomyndigheten.

– Det här är jätteviktigt. Antibiotika är ett läkemedel som vi är väldigt beroende av, både för att bota infektioner men också som en grund för annan avancerad sjukvård. På grund av den ökande resistensen kan antibiotika betraktas som en ändlig resurs som vi måste spara på så mycket det bara går, säger Malin Grape.

Den allra största minskningen ser man hos små barn där det på fem år gått ner med 28 procent och nästan åtta procent det senaste året. Men Folkhälsomyndighetens siffror visar också att antibiotika-användningen runt om i landet ser olika ut. Västerbotten har den lägsta förskrivningen och Stockholm ligger högst i landet. 

På Essinge vårdcentral är det trångt i väntrummet. Distriktsläkaren Göran Wåström berättar att de aktivt arbetar med att få ner antibiotikaanvändningen. De jämför sina egna siffror på hur mycket antibiotika de skriver ut med kollegornas, och har en öppen dialog om förskrivningen. Han är inte förvånad att antibiotikaförskrivningen är störst i storstadsregionerna.

– Jag tror att det finns flera orsaker. Dels finns det fler doktorer och det är lättare att komma till doktorn. Nuförtiden vill många bli friska fort för man har väldigt många måsten. Det finns en övertro på att antibiotika hjälper.

Att det skiljer sig bland olika landsting är tecken på att det, trots nedgången, fortfarande finns en överförskrivning. Därför måste man fortsätta att arbeta för en minskad antibiotikaanvändning, säger Malin Grape.

– Därför är det viktigt att det prioriteras. Det här är ingenting som vi kan klappa oss på axeln och luta oss tillbaka. Det här arbetet måste fortsätta för önskad effekt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista