Saymom och Jacob Neves som väntar på barnbesked från Brasilien. Foto: Sara Öster/Sveriges radio.
Saymom och Jacob Neves som väntar på barnbesked från Brasilien. Foto: Sara Öster/Sveriges radio.

"Barnbeskedet kan komma när som"

7:37 min

Jacob Neves, från Varberg är tillsammans med sin make Saymom Neves det första samkönade paret i Sverige som får göra en utlandsadoption.

P4 Halland fick träffa paret i deras trerumslägenhet i Göteborg, som står fullt redo för utökning. Det har varit en lång och tuff resa men nu är de äntligen godkända som blivande adoptivföräldrar.

Nu väntar de bara på att få ett barnbesked från Brasilien.

– Jag kommer ihåg att jag stod och lagade mat i köket och Saymom skulle gå och ringa Brasilien bara för att kolla hur det går. Då lät det lite annorlunda och så kom han in...vi är godkända! 

Eftersom Saymom är från Brasilien och att landet godkänner samkönade par som adoptivföräldrar kunde de göra en så kallad enskild adoption. Det innebär att någon av föräldrarna måste ha koppling till det landet där adoptionen görs.

Vad betyder det här för er?

– Allt! Jag tror vi två har alltid varit säkra på att när vi blev ihop så ville vi flytta ihop, förlova oss, gifta oss och sen barn. Det är det vi vill ha.

Det är så viktigt för oss att bli en familj.

Paret visar upp det kommande barnrummet, som idag är Saymoms syateljé. När barnbeskedet kommer ska de ändra rummet helt och hållet. Lila nyanser kommer prägla rummet och en brasiliansk regnskog ska tapetseras upp på ena väggen. De har även tankar om att leksaksapor ska hänga högst upp i ett rep.

När kan ett barnbesked dyka upp?

– I morgon, om en vecka, ett halvår eller två år. Vi vet inte. Man brukar säga att en adoption är som en elefantgraviditet. Det kan ta det dubbla eller tredubbla, säger Jacob.

Jacob skriver en bok där han berättar hur allt har gått till, olika processer men även känslor som beskriver hur mycket de har jobbat för att bli föräldrar.

– Oftast säger man att adopterade barn saknar pusselbitar i sitt liv, och jag vill boken ska vara en pusselbit för barnet.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista