Mats Erntell, smittskyddsläkare i Halland. Foto: Elin Logara/Sveriges Radio
Mats Erntell, smittskyddsläkare i Halland. Foto: Elin Logara/Sveriges Radio

Bäst i landet på att minska antibiotikan

2:02 min

Halland är det län där minskningen av antibiotikaanvändning förra året var störst.

För nio år sedan såg det annorlunda ut. Då låg Halland högst i landet av förskrivning av antibiotika till barn.

– Då var det väldigt många läkare som sade: "Det hade jag ingen aning om." Som enskild läkare ser man ju inte hur många recept det blir, och vi kunde ju inte riktigt förklara vad orsaken var. Om det var att vi inte hade tid och råd att vabba. Men det var definitivt inte fler infektioner hos barn, berättar Mats Erntell, smittskyddsläkare i Halland.

Halland startade en föräldrautbildning på BVC om barns infektioner. Dessutom såg man till att sköterskan, som oftast har den första kontakten med patienten, redan i första samtalet kunde säga: "Det kanske inte blir aktuellt med antibiotika i dag, men du kan komma in på en bedömning."

Halland tryckte även upp broschyrer som läkaren kunde ge till patienter som inte fick antibiotika.

– Som landsting har vi flyttat från att tillhöra högförskrivarna till att vi nu ligger på medel eller i nedre kanten av det, säger Mats Erntell.

Vad är det som ni har gjort i Halland för att få ner förskrivningen?

– Det är ett systematisk arbete med information till vården, framför allt läkarna och sköterskorna. Vi har återkopplat med receptföreskrivningen, sett hur varje enskild läkare gör och varit aktiva med patientinformation.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista