Eva Halldén, vd för Ringhals. Foto: Adam Ihse/TT.
Eva Halldén, vd för Ringhals. Foto: Adam Ihse/TT.

Kärnkraftverkens vd lämnar

"Det känns lite vemodigt"
3:03 min

Eva Halldén kommer att lämna posten som vd för Ringhals och Forsmark från och med den 1 mars 2016.

Eva efterträds av Björn Linde, i dag vice vd på Ringhals.

– För mig är dessa uppdrag nu slutförda. Jag ser fram emot att gå in i en ny roll där jag kan fortsätta driva utvecklingen av Vattenfalls kärnkraftsorganisation, säger Eva Halldén.

Eva Halldén blev vd för Ringhals i januari 2012 och sedan även Forsmark i februari 2014.

När Eva Halldén tillträdde hade kärnkraften medvind. Det snackades till och med om en utbyggnad vid Ringhals. Efter det senaste riksdagsvalet har luften gått ur kärnkraften och två av Ringhals reaktorer ska stängas i förtid. Men det är inget som påverkat Eva Halldéns beslut, säger hon.

- Jag kommer att fortsätta att jobba med kärnkraften, säger hon

I förra veckan hotade ägaren Vattenfalls vd att stänga all kärnkraft redan 2020 om inte kärnkraftskatten försvinner. Utspelet gjordes när det stod klart att Vattenfalls förlust för förra året blir 20 miljarder.

- Jag tror att kärnkraften kommer att finnas kvar i någon omfattning i Sverige fortsatt in på 2040-talet. Men då måste vi jobba med att få goda förutsättningar för att kärnkraften ska kunna finnas kvar.

Björn Linde har varit vice vd och underhållschef på Ringhals. Han är civilingenjör i kemiteknik.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".