Anna Zetterberg har skrivit boken Mer än hjärna och föreläser om hur vi kan arbeta mindre men mer effektivt. Foto: Privat
Anna Zetterberg har skrivit boken Mer än hjärna och föreläser om hur vi kan arbeta mindre men mer effektivt. Foto: Privat

Så får du mer gjort på arbetet

5:35 min

Effektivitetskonsulten Anna Zetterberg ger sina bästa tips om hur man får ett lyckat arbetsliv.


I 15 års tid har Anna Zetterberg ägnat sig åt att få privatpersoner och företag att arbeta mer effektivt. Hennes erfarenhet är att alldeles för många jobbar onödigt hårt.

– Vi försöker göra mer och mer, överallt och hela tiden. Men det håller inte. Till slut blir vi sjuka. Vi behöver lära oss att välja bort saker, säger Anna Zetterberg.

Under hösten släppte hon boken Mer än hjärna. Där delar hon med sig av sina bästa tips för att jobba mindre och smartare.

Det handlar bland annat om att fokusera, att göra en sak i taget och avsätta tid för att läsa mejl på bestämda klockslag. Hon tipsar också om att göra det jobbiga först, och att ägna sig åt enklare arbetsuppgifter på eftermiddagen när energin dalar.

Anna Zetterberg tycker att många arbetsgivare och chefer har ett omodernt synsätt på arbetslivet.

– Det är ju bevisligen så att vi har olika kapacitet. Vissa personer klarar att lösa en uppgift på betydligt kortare tid än andra. Det viktiga är att man gör jobbet, inte hur många timmar man är på arbetsplatsen.

Själv kan hon inte tänka sig att arbeta heltid.

– Jag förstår inte hur någon tror att man kan arbeta 100 procent och samtidigt ha en bra livskvalitet och god familjesituation. Det finns väldigt mycket att lära för att skapa ett mer modernt arbetsliv, säger hon.

Annas bästa tips för ett smartare arbetsliv:

*Prioritera och välj bort.

*Gör det tråkiga först.

*Läs mejl på bestämda tider.

*Belasta inte hjärnan i onödan. Skaffa ett bra planeringsverktyg.

*Planera in tid för återhämtning.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista