Personen på bilden har ingenting med artikeln att göra.
Personen på bilden har ingenting med artikeln att göra. Foto: Robin Haldert / TT

Han var tidigare dömd – ratades av arbetsgivare

6:18 min

Sedan 2010 har antalet utdrag ur belastningsregistret ökat med 69 procent, visar statistik från polisen som P4 Halland begärt ut.

Livet som kriminell förföljer Izet Pasalic, som gång på gång har nekats jobb.

I mer än tio år var narkotikabrott och bilstölder en stor del av Izet Pasalics liv. Ett liv han lagt bakom sig, men som ändå förföljt honom.

2009 ville han börja om, skaffa ett jobb och bygga upp en tryggare framtid.

– Jag ville ha ett normalt liv och börja sköta mig, säger Izet Pasalic. 

Han skrev in sig på Komvux för att läsa upp betyg och försöka få ett jobb.

Men det visade sig vara svårt med de uppemot 20 prickar i brottsregistret som han hade.

– Jag sökte flera jobb och kommer ihåg att några av dem hörde av sig. En arbetsgivare ringde och ville träffa mig. Intervjun gick bra med företaget, arbetsgivaren tyckte att jag platsade i miljön och jag fick jobbet. Men hon frågade samtidigt om det var någonting jag ville lägga till. Då säger jag att jag finns med i brottsregistret. Ville helt enkelt bara vara ärlig.

Då säger hon att företaget inte ville ha med kriminella att göra, hon kunde därmed inte ge mig något jobb. 

Detta är inte första gången som det händer Izet Pasalic, han nämner också ett exempel från ett annat företag där han och arbetsgivaren hade en muntlig överenskommelse. Men när han var ärlig med sitt förflutna även denna gången så blev det samma svar även där. 

– Allt var bra på intervjun, jag skulle bara skriva på kontraktet. Även då var jag ärlig med brottsregister. Då kollade arbetsgivaren på mig och sa att de inte kan anställa mig, säger Izet Pasalic. 

Hur kändes det för dig?

– Jag vet att jag inte är den personen längre som de tror att jag är. Belastningsregistret har ju såklart påverkat mig nu när jag vill vara en del av samhället. Allt det som hände förr var fel.

På Arbetsförmedlingen är man orolig över att det finns arbetsgivare som anlitar speciella företag för att göra bakgrundskontroller på personer som söker jobb.

Konsekvensen kan bli att dömda personer får svårare att komma in i samhället, vilket i sin tur kan bidra till återfall i brott.

– Den risken finns ju. När man vet om att företag samlar in en sån här information och därför fantiserar man om att alla dörrar till samhället redan är stängda och då väljer man att inte lämna det kriminella. Den risken finns, säger Thomas Fager, chef för arbetsförmedlingen Falkenberg. 

Trots att arbetsgivare inte velat anställa Izet så har han till slut fått ett jobb. 

– Jag vill inte leva på bidrag och jag kan inte tänka mig att söka socialbidrag. Jag har haft det svårt ekonomiskt de senaste åren, absolut. Men det har jag löst genom att låna av släkt och vänner, jag har gjort allt för att inte gå till socialen. Detta kontraktet underlättar för mig att inte bli beroende av samhället för att det är någonting jag inte skulle klara av. Mitt liv ser ljusare ut nu, säger Izet Pasalic.


Så mycket har det ökat

Enligt polisen brukar utdragen krävas av arbetsgivarna från de som söker ett jobb.
69 procent – så mycket har antalet utdrag ökat sedan 2010. 
15 procent – jämför man förra året med 2014 är ökningen 15 procent.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista