Brandsläckare
Fler brandsläckare kommer behövas när byggkraven sänks. Foto: TT

Fler asylboenden behövs - då sänks brandsäkerheten

2:49 min

För att snabbare kunna få fram nya asylboenden sänks nu kraven på brandsäkerhet. 

Boverket håller just nu, på uppdrag av regeringen, på att skriva en ny vägledning till kommuner och byggfirmor om vilka regler de behöver uppfylla för att bygga tillfälliga asylboenden. Ett av kraven som nu sänks är brandsäkerhet.

– Det är en olycklig kombination. Och då gäller det att hålla sig till det som är skäligt och hitta möjliga lösningar, till exempel att personer utan funktionshinder kanske kan utrymma genom fönster istället för att ha två utrymningsvägar, säger Anders Johansson, brandingengör på Boverket och den som samordnar vägledningen.

Kan hoppa över tidigare krav
Regeringen beslutade innan jul om ändringar i plan- och byggförordningen (PBF). Den nya lagen med sänkta krav gäller sedan årsskiftet, och nu skriver Boverket en vägledning för att kommuner och byggfirmor ska veta hur de ska bygga och vilka krav de kan hoppa över i fortsättningen, eller sänka till en skälig nivå. Något som i  slutändan bestäms av byggnadsnämnden, som har tillsynsansvar.

Boverket stryker flera saker som det tidigare var krav på. När man ska bygga tillfälliga anläggningsboenden, alltså asylboenden behöver man till exempel inte längre bygga hiss, något som det är krav på i andra byggnader som har tre våningar eller fler.

Vänta på varmvatten
Man slopar helt kravet på hushållning med vatten och avfall, vilket betyder att man till exempel inte behöver bygga energisnålt och inte behöver ha lika många soprum som tidigare och att vattensystemen inte behöver vara placerade så att man garanterar varmvatten efter 10 sekunder, som det är i nybyggda bostadshus.

För tillfälliga asylboenden räcker det nu med med att varmvattnet kommer efter 15 sekunder.

Bara en halvtimme
Att man sänker kravet på varmvatten är väl kanske inte så stor grej, tycker Anders Johansson, men värre är att man nu halverar tiden för brandsäkerhet.

– Ett hotellrum är ju en egen brandcell. Vid nybyggnad ska den motstå brand i 60 minuter, men om man sänker det till 30 minuter så blir det enklare och billigare att bygga, säger Anders Johansson.

Men att bygga från början utan att tänka på brandsäkerhet som man är van vid, vad tycker du om det?

– Det är en svår uppgift. Man får fundera på var den här ribban hamnar, så det är betungande i sig, säger Anders Johansson.

De nya sänkta kraven gäller för tillfälliga byggnader, men det går att få ett tidsbegränsat bygglov på upp till tio år. Det gör att man runt om i Sverige får byggnader, idag tillfälliga asylboenden, som kan bli svåra att använda till annan verksamhet med högre krav. 

– Det är ju risk för ökade kostnader när man ska använda de här byggnaderna för annan verksamhet sen, säger Anders Johansson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista