Carina Carlsson träffade sin kärlek Mats Carlsson när hon var sex år gammal. Foto: Privat
Carina Carlsson träffade sin kärlek Mats Carlsson när hon var sex år gammal. Foto: Privat

Fann kärleken när hon var sex år

4:32 min

Carina Carlsson fann sin stora kärlek när hon var sex år gammal. Grannen Mats var då åtta år, och i dag har de varit förlovade i 40 år.

Carina flyttade in i ett nytt hus med sin familj, och på övervåningen bodde då den stora kärleken Mats. Det var som en blixt slog ned i Carina när hon för första gången såg åttaåringen.

– Jag sa till honom att vi skulle gifta oss när vi blev stora, berättar hon.

Mats var lite tveksam till om det verkligen skulle bli så. Det gick några år och de hamnade på olika håll och båda hade olika umgängen, men de bodde alltid i samma hus. 

Men det var på början av 70-talet det small till. Och nu, för 40 år sedan förlovade de sig och två år senare blev det giftermål och de fick även sitt första barn. I dag har de tre vuxna barn.

Vad minns du av den här första kärleken, när ni träffades första gången?

– Det enda jag vet är att jag visste att jag skulle gifta mig med honom! Kärlek är kärlek, jag bestämde mig bara, säger Carina.

Hur pratar ni om det här nu, det är ju en väldigt speciell historia?

– Vi pratar inte så mycket om det. Visst var det lite kul nu när vi firade att vi har varit förlovade i 40 år. Barnen är vuxna. Det är ju inte så många av vänner och bekanta som hållit ihop så länge.

Men hur känner du nu när vi pratar om det, hur känns det i hjärtat?

– Det är lite extra att vi hållit ihop så länge. Vi har fortfarande så mycket att ge varandra och hunnit vara med om både glädje och sorg. Nu känner vi varandra så väl så man vet nästan vad den andra tänker, och säger samma saker på samma gång.

Vad tänker du om att du var så beslutsam som sexåring?

– Jag är nog bara sådan. Bestämmer jag mig för en sak så gör jag det. Men det kan ju ha varit ödet, men sen har han ju inte blivit av med mig.

Och det vill han inte heller antar jag?

– Nej det hoppas jag inte, skrattar Carina.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista