Ingemar Lund ordförande Hyltebruks IF
Ingemar Lund ordförande Hyltebruks IF. Foto: Daniel Gustafsson / Sveriges Radio

"Fotbollen har bara ett språk"

2:02 min

Hyltebruks IF är en förening som kan få bidrag för sitt integrationsarbete.

Hylte kommun har fått integrationspengar av staten. En förening som hoppas få ta del av de miljonerna är Hyltebruks IF.

Hyltebruks IF:s ordförande Ingemar Lund säger att fotbollen blivit en bra mötesplats för olika ungdomar i Hyltebruk.

– Fotbollen bara har ett språk och fungerar som brobyggare. Är man kompis på fotbollsplanen så är man det i skolan också, säger Ingemar Lund.

Om klubben skulle få ett bidrag av kommunen skulle det gå till benskydd, berättar Ingemar Lund.

– Det är ett krav att man måste ha benskydd och skor som man kan spela med.

Men många har det ju knapert när de kommer hit, så när de kommer till träningarna ibland så har de ingen utrustning och då kanske man måste stå utanför och titta. Så därför kan pengarna användas till material som man kan få låna.

Är det många som har stått utanför och tittat?

–Nej, vi har löst det på ett eller annat sätt. Man har fått vara med ändå, men det handlar ju om skaderisken, säger Ingemar Lund.

Förra gången klubben fick pengar resulterade det i en lekplats intill fotbollsplanen. Några tränare ville att deras barn skulle kunna vara där under träningarna.

– Det har blivit en mötesplats. Många flyktingar kommer dit med sina barn. Jag tror och hoppas att man även pratar över gränserna, så det har blivit en väldigt lyckad satsning, både för oss själva och för samhället. Vem som helst är ju välkommen dit, för att leka träna eller grilla. Det har blivit en väldigt trevlig sak, säger Ingemar Lund.

På måndag kommer kommunen tala om vilka föreningar som får ta del av pengarna och det kommer ske på Örnvallen i Hyltebruk.

I somras fick Hylte kommun 25 miljoner kronor från Europeiska socialfonden som skulle användas till integrationsarbete i kommunen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista