Arkivbild. Foto: ANDERS WIKLUND / SCANPIX
Arkivbild. Foto: ANDERS WIKLUND / SCANPIX

Facket: Nu kommer efterdyningarna av höstens flyktingström

"Vi har startat en utredning"
0:58 min

Det har varit en tuff höst för Migrationsverket Väst. Det stora antalet asylsökande har gett hög arbetsbelastning och många sjukskrivningar.


Denna text har ändrats på grund av felaktiga uppgifter.

Efter id-kontrollerna, då antalet asylsökande minskade, började de anställda känna av höstens arbetsbörda, och det blev nya sjukskrivningar bland personalen på Migrationsverket Väst.

När det gäller enheterna i Halmstad och Falkenberg har sjuktalen varit låga trots den pressade situationen.

– Det är ett viktigt sätt att fånga upp vad som hänt under hösten. Den har varit tuff och det har varit ett extremt inflöde, men alla har jobbat skickligt med ett stort engagemang, säger Stina Andersson som är enhetschef för Migrationsverket i Falkenberg och Halmstad.

Halland har haft färre sjukskrivningar än området i stort, berättar Francisco Carrazana som är huvudskyddsombud.

Hösten har varit en hektisk period för Migrationsverket Väst.

Vi har berättelser om människor som under den hektiska perioden gick in i väggen och blev långtidssjukskrivna. Vi ser nu efterdyningarna av den stora inströmningen.

För att undvika att samma sak händer på nytt ska facket tillsammans med arbetsgivaren genomföra en psykosocial undersökning, där de ska ta reda på vad medarbetarna tycker.

– Så att man är mer beredd på inströmningar i framtiden. Man har nog redan dragit mycket lärdomar under hösten, men jag tror man måste utvärdera och dra nya planer, säger Francisco Carrazana och förklarar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".