Förslag på ny region Jönköpings län, Östergötland, Kalmar län. Karta: Cartodb
1 av 3
Förslag på ny region Jönköpings län, Östergötland, Kalmar län. Även Halland är intressant för Region Jönköping. Karta: Cartodb
Carina Ödebrink (S), landstingsråd
2 av 3
Carina Ödebrink (S), landstingsråd. Foto: Peter Jernberg/Sveriges Radio
Elisabeth Falkhaven i Bästhult utanför Torup
3 av 3
Elisabeth Falkhaven (MP), regionråd Halland. Foto: Arkivbild / Sveriges Radio

Jönköping flirtar med Halland

"Ingen anledning att röra om i den här grytan"
2:11 min

Ska länet delas upp? Regeringen utreder Hallands framtid. 

Den 9 mars kommer förslaget från Indelningskommittén på hur regionombildningen av Sverige ska se ut. Förra gången det var aktuellt så fick Halland vara kvar, men frågan är hur det blir nu.

Nu kommer nämligen en invit från Region Jönköping som kan tänka sig att gå ihop med bland annat Halland, men både Region Halland och kommunerna i länet är emot det. Jerzy Golowkin (SD) är regionråd i Halland.

– Att sträcka sig mot Jönköping kan bli ganska onaturligt tror jag. Dessutom har Region Halland väldigt bra resultat, både ekonomiskt och på sjukvård och så vidare. Så det finns ingen anledning att röra om i den här grytan, säger han.

Jerzy Golowkin tillägger att det som en "sista möjlig nödvändig situation" vore mer naturligt med en lösning där man delar Region Halland mellan Region Skåne och Västra Götalandsregionen.

Den 9 mars i år ska Indelningskommittén, som regeringens nya regionutredning kallas, komma med ett första förslag på hur regionombildningen av Sverige ska se ut. Region Jönköping vill då i första hand bilda storregion med Östergötland och Kalmar län, men har en öppenhet även för Kronoberg, Blekinge och Halland. 

Men de halländska regionpolitikerna, som P4 Halland talat med, vill behålla Halland som region - en ståndpunkt som regionrådet i Jönköping, Carina Ödebrink (S), tycker är egoistisk.

– Jag tänker att Hallands resonemang lite grann utgår från att det fungerar väldigt väl för dom, men det gör det för att de har sina speciella förutsättningar. Alltså dom ligger nära både Västra Götaland och Skåne - två stora och kraftfulla centran - men så ser ju inte förutsättningarna ut för många av de andra länen och regionerna, säger Carina Ödebrink (S).

Även det halländska regionrådet Elisabeth Falkhaven (MP), är tveksam till att bilda storregion med Jönköping.

– Vi samarbetar gärna och har gjort så i många år så samarbete är vi jätteintresserade av, säger hon. Hur man sedan gör det - om man gör det över regiongränser eller om man gör det inom regionen - det spelar mindre roll. 

Och Carina Ödebrink (S) beklagar att Halland säger nej till inviten.

– Jag kan förstå hur dom tänker, men dom gör det utifrån sina förutsättningar och det är inte sådana förutsättningar vi har i övriga landet. Men nu när vi får en återkoppling den 9 mars, så får vi fortsätta resonemanget utifrån det läget vi är i då, säger hon.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".