Polis och kommun i samarbete gjorde livet surt för de kriminella. Foto: Sveriges Radio
Polis och kommun i samarbete gjorde livet surt för de kriminella. Foto: Sveriges Radio

Punktmarkering av kriminella i Laholm har gett resultat

2:05 min

I polisens lista med 53 områden i landet som är utsatta för allvarlig brottslighet finns i Halland Andersberg i Halmstad och Falkagård i Falkenberg med. Men inte längre Laholm.

2014 var Laholm med på listan över områden i Sverige där kriminell verksamhet har en tydlig påverkan på samhället. Då utsattes poliser och tjänstemän på till exempel Försäkringskassan för hot av personer i det kriminella gäng som fann i staden.

Polisen, i nära samarbete med kommunen och andra myndigheter bestämde sig för att vända på utvecklingen:

– Vi hade en handlingsplan som rymdes på en gul post-it-lapp, säger Krister Adolfsson som då var biträdande närpolischef i Laholm.

Det kriminella nätverket låg bakom att Laholm hade näst mest bostadsinbrott, i förhållande till invånarantalet, i landet. Polisens metod gick ut på att punktmarkera brottslingarna:

– Problemet med bostadsinbrott är att det är svårt att gripa någon, det krävs nästan att man tar dom på bar gärning, plus att beviskraven är mycket höga. Vår taktik var därför att gå på den brottslighet som dom ägnade sig åt som vi kom åt. Det kunde vara enklare trafikbrott eller narkotikabrott. Den metoden kunde vi använda med sån intensitet att dom flesta som höll på med detta tyckte det blev oerhört att besvärande att så ofta bli uppvaktad av kommunen.

Resultatet blev att antingen flyttade dom kriminella, ofta unga personer, från Laholm eller slutade med den brottsliga verksamheten.

Samma metod som i Laholm kan, och ska användas för att komma åt den kriminella verksamhet som idag finns på Anderberg, säger Krister Adolfsson som idag är poliskommissarie i Halmstad:

– Min förhoppning att inte heller Andersberg om ett par tre år inte finns med på listan över kriminellt utsatta områden.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista