Från höger: Viktor Nordahl, Clara Holmberg Larsson, Hanna Meri och Adam Jonestrand från klass 9A, Furulundsskolan. Foto: Sara Öster/Sveriges
Från höger: Viktor Nordahl, Clara Holmberg Larsson, Hanna Meri och Adam Jonestrand från klass 9A, Furulundsskolan. Foto: Sara Öster/Sveriges Radio.

Elever: "Vill kunna plugga vidare"

2:53 min

I januari gjorde eleverna i Halland sitt gymnasieval. Efter gymnasiet verkar de flesta vara sugna på att kunna plugga vidare och väljer därför en bred utbildning som ger behörighet till det.

De yrkesförberedande programmen saknar vissa ämnen som gör att man inte kan söka vidare till högskolor eller universitet. Eleverna kan göra ett aktivt val och välja till de ämnen som fattas om de vill plugga vidare men ungdomarna verkar ändå svårflörtade.

– Från början ville jag gå ett yrkesförberedande program, men blev inte så till slut för jag visste inte om jag ville jobba med samma yrke om 50 år, säger Viktor Nordahl.

– Jag har aldrig tänkt på att gå en yrkesutbildning, jag vill kunna plugga vidare, säger Adam Jonestrand.

Det saknas vissa kurser i yrkesutbildningarna, men man kan välja till dessa om man vill plugga vidare. Kan det ändå inte vara ett alternativ?

– Eftersom det är ett yrkesförberedande program kanske man inte känner för att lägga till de ämnena, men det är klart att det är ett alternativ, säger Viktor Nordahl.

Är det generellt såhär ungdomar tänker att man vill kunna plugga vidare efter gymnasiet?

– Jag tror det är en press som egentligen samhället sätter, förr behövde man inte den högskoleutbildningen som behövs nu. Teknologin går framåt och då behöver man mer utbildade personer som ska kunna hantera teknologin, säger Clara Holmberg Larsson.Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista