Anita Karjalainen är sjuksköterska på sömnmottagningen vid Hallands Sjukhus Varberg. Foto: Therése Alhult/Sveriges Radio
Anita Karjalainen är sjuksköterska på sömnmottagningen vid Hallands Sjukhus Varberg. Foto: Therése Alhult/Sveriges Radio

Övervikt vanlig orsak till sömnapné

4:54 min

Snarkar du ofta och mycket? Då kan du lida av sömnapné.

Ungefär 300 000 svenskar lider av sömnapné, alltså andningsuppehåll i sömnen. Vanliga orsaker är övervikt och trånga andningsvägar.
Snarkning kan vara ett tecken på att man har sömnapné. Vid upprepade andningsuppehåll under sömnen uppstår syrebrist i kroppen. Hjärnan reagerar genom att man vaknar till i några sekunder, men när man vaknar på morgonen minns man oftast inte andningsuppehållen. Men sömnen blir störd ändå.  

- Det är inte bra för hälsan. Ingen mår bra av att jämt och ständigt vara trött, säger Anita Karjalainen som är sjuksköterska på Sömnmottagningen vid Öron, näsa hals-mottagningen i Varberg.

Hit kommer patienter på remiss, och en utredning görs för att ta reda på om personen ifråga lider av sömnapné. Sömnregistreringen görs numera i patientens hem.
- Tidigare var man tvungen att vara inlagd, men med dagens moderna teknik får patienten ta med sig utrustningen och kan sova hemma. Det är hur enkelt som helst, säger Anita Karjalainen. 

I de fall där sömnregistreringen visar att man har sömnapné erbjuds olika behandlingsalternativ. För vissa räcker det med att sova med en särskild tandställning, medan andra rekommenderas att använda en så kallad CPAP-apparat, där man andas genom en mask.

Enligt Anita Karjalainen brukar responsen vara mycket positiv.

- Med enkla metoder får man folk att må bra. Det finns inga risker och inga biverkningar. Det är inte ovanligt att man behandlar en, men två personer blir nöjda. Även partnern börjar sova bättre. 

-Det händer att patienter som kommer på återbesök säger att "Jag har fått ett nytt liv. Jag är så pigg."

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista