Böcker, biblioteksböcker
Foto: Madeleine Persson/Sveriges Radio.

Färre män än kvinnor lånade böcker

1:51 min

Tre fjärdedelar av lånen av böcker på biblioteken i Varberg gjordes av kvinnor förra året. 

26 procent av lånen av böcker var det män och pojkar som stod bakom. 

Elin Hallberg, verksamhetsutvecklare på Kultur och fritidsförvaltningen, är den som har tittat på hur jämställd utlåningen är och hon tycker att man ska titta vidare på det här.

– Det är ett problem att pojkar läser för lite och så är det i hela landet så där behövs det göras insatser, säger Elin Hallberg. 

Att det var så många fler kvinnor som lånade böcker behöver inte betyda att det är många fler flickor och kvinnor som läser böckerna säger Elin Hallberg.

– Det handlar ju mest om vem som drar sitt lånekort, det kan vara en mamma som lånar till hela familjen.

En annan fundering kommunen har är om det betyder att det är fler kvinnor på biblioteket, men det har de inte tittat på ännu - men ser att det på föreläsningar och sådant är mer jämnt. När vi besöker biblioteket är det dessutom en majoritet män som läser tidningarna. 

Just pojkarnas läsande är något som politiker tänker på. I en utredning till regeringen häromåret slogs det fast att läsandet bland pojkar minskade. Ett faktum som Tore Nilsson som besöker biblioteket i dag reagerar på.

– Det är hemskt egentligen, därför att de tappar det svenska språket ju, ganska ordentligt, säger Tore Nilsson som lånar en del facklitteratur på biblioteket.  

Biblioteken har idéer för hur man ska jobba med det här och försöker redan nu locka fler pojkar och män.

– Man bjuder in, har klassbesök, har pappoteket där pappor läser med sina barn, säger Elin Hallberg. 

Tore Nilsson tror på att hitta lusten och böcker om de som just den killen gillar.

– Ja lite teknik och nya saker så kanske de blir intresserade.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista