Innerstan Kungsbacka innerstaden
Foto: Jonna Burén / Sveriges Radio

Efter rykten – kommunen informerar om boenden

2:41 min

Kungsbacka kommun omprövar sitt beslut och ska nu informera om planerade boenden för ensamkommande barn.

Behovet av information är stort, enligt Fredrik Geijer, integrationschef i Kungsbacka kommun.

Vi har beslutat att ompröva vår kommunikationsstrategi, där vi tidigare har haft en lågmäldhet och en försiktighet att tala om var vi etablerar boenden med anledning av att risken för attentat och mordbränder som vi såg på Furulidsskolan.

Har hotbilden ändrats?

– Jag kan inte påstå att den vare sig förvärrats eller ändrats till det positiva, däremot ser vi att det finns en organiserad ryktesspridning om att verksamhet ska etableras i olika områden, och hur illa det är med den typen av flyktingförläggningar med ensamkommande. Och det är det vi försöker förekomma genom att kommunicera, förklarar Fredrik Geiger.

På grund av hotbilden har fler kommuner valt att hålla informationen om planerade boenden hemlig.

Fredrik Geiger har själv varit en förespråkare av information och tycker att beslutet känns bra.

– Jag tror på öppen kommunikation och en tranparens i verksamheten i alla avseenden. Men när hotbilden blir sån som när Furulidsskolan brändes ner då måste man kunna frångå sina principer och agera därifrån. Det är det vi gjort. Nu tar vi ett nytt beslut och går vidare, och vi kommer kommunicera de etableringar vi har för avsikt att göra, säger integrationschefen.

Nästa vecka ska det beslutas hur kommunikationsstrategin ska se ut.

Kungsbacka kommun går just nu igenom alla sina lediga fastigheter för att se om de kan passa som boende för ensamkommande barn.

Under det här året ska kommunen ta emot drygt hundra barn, och enligt integrationschef Fredrik Geijer behöver kommunen flera alternativ för att möta behovet.

Framförallt vill man satsa på mindre boenden med hemliknande miljö för omkring 20 personer.

Ett boende med tio platser på Furubergsvägen i Särö är klart för inflyttning i början av mars.

De två förskolorna Kyviksäng i Kullavik och Klarinetten i Kungsbacka har stått tomma en tid och kommunen har nu lämnat in bygglovsansökningar för att ändra verksamheten till boende med tolv platser var.

Om allt går enligt planerna öppnar de för ensamkommande i början av oktober.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista