Yuniesky Wong Rodriguez på Landvetter flygplats när han anlände i tisdags kväll.
1 av 3
Yuniesky Wong Rodriguez på Landvetter flygplats när han anlände i tisdags kväll. Foto: Privat
Diego Pérez Marne, tränare i HK Drott.
2 av 3
Diego Pérez Marne, tränare i HK Drott. Foto: Henrik Martinell / Sveriges Radio
Yuniesky Wong Rodriguez på Landvetter flygplats när han anlände i tisdags kväll.
3 av 3
Yuniesky Wong Rodriguez på Landvetter flygplats när han anlände i tisdags kväll. Foto: Privat

Kuban provspelar för Drott

1:41 min

Drott har värvat den linjespelaren Yuniesky Wong Rodriguez.

– Han är en stark linjespelare. Han är stor och stark och har visat sina kvalitéer, säger Diego Perez Marne, Drotts tränare.

Yuniesky Wong Rodriguez är 32 år gammal, kommer från Kubas huvudstad Havanna och spelar i det kubanska landslaget.

Drott fick kontakt med Yuniesky genom en av tränaren Diegos gamla handbollsvänner, kubanen Rafael Capote, som spelar i Qatars ihopköpta landslag.

Yuniesky var då på väg att flytta hem till Kuba från Spanien där han spelat handboll i högsta divisionen, men genom en dialog som Perez Marne haft med honom sedan början av januari i år, så valde han att prova på att spela en period i Drott.

– Vi ska provträna honom och vi får se om han anpassar sig till den här miljön och den här typen av handboll, säger Diego Perez Marne. 

– Han är en stor och stark kille, som har visat sin kvalitét i många panamerikanska spel och de turnering där kubanska landslaget varit utomlands och spelat mot till exempel det brasilianska landslaget. Så det är klart att vi förväntar oss en bra, offensiv linjespelare, säger Perez Marne till P4 Halland.

Tränaren Diego Perez Marne förklarar att det bara för några år sedan, på grund av politiska restriktioner, hade varit nästan omöjligt för en kubansk handbollsspelare att få tillåtelse att spela utomlands.

– Han ville jättegärna prova på livet här i Sverige och kolla om han kunde anpassa sig till klimatet innan han provar något annat, säger Perez Marne. 

Men enligt Diego är det tveksamt om Wong Rodriguez blir klar för spel i elitserien under våren. Anledningen är att arbetet med spelarövergången och att få till en spelarlicens för svenska elitserien för Yuniesky går långsamt.

– Det tar den tid som det tar. Det är just nu någonting mellan IHF (Internationella Handbollsförbundet) och EHF (Europeiska Handbollsförbundet) som vi måste kolla ordentligt med licensen och transfern, säger Diego Perez Marne och fortsätter:

– Just nu är målsättningen att den truppen som finns just nu är den som kommer att rädda situationen, säger han.

Nu förväntar han sig en bra offensiv linjespelare och mycket spelglädje från nyförvärvet.

– Det jobbar vi stenhårt med. Moral och livsglädje måste finnas på planen. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista