Foto: Tomas Oneborg/SVD/TT.
Foto: Tomas Oneborg/SVD/TT. Foto: Tomas Oneborg / SvD / TT

Skatteverket fryser miljoner för åkeriägare

Åkeriet: Det är helt felaktigt
1:40 min

Skatteverket fryser 13,5 miljoner för Andreassons Åkeri i Veddige. Det rör sig om är arbetsgivaravgifter för de utländska chaufförerna.

Kravet kommer från verksamheten i Zimit Transportförmedling, ett bolag som tidigare användes för att förmedla utländska chaufförer till Andreassons Åkeri.

Pengarna det rör sig om är arbetsgivaravgifter som Skatteverket krävt av Zimit Transportförmedling för de utländska chaufförerna.

Skatteverket anser att det är ägarna till Andreassons Åkeri som helt och hållet haft ansvar för Zimit också. De hänvisar till att de båda var styrelseledamöter och firmatecknare och också indirekt ägde aktier genom ett annat bolag.

Zimit Transportförmedling försattes i konkurs 2013 när kravet på att betala arbetsgivaravgifter kom, men verksamheten fortsatte i ett annat bolag.

Även om det ännu inte är helt fastställt att ägarna till Andreassons Åkeri är betalningsskyldiga för Zimits verksamhet så bedömer Förvaltningsrätten att det är så pass sannolikt att rätten säger ja till Skatteverkets begäran.

Andreassons Åkeri har tidigare kritiserats för upplägget att man hyr in sina chaufförer som egenföretagare via Zimit Transportförmedling. Ett upplägg som enligt Skatteverket använts för att undkomma arbetsgivaravgift.

Yvonne Andreasson säger till P4 Halland att hon ska överklaga domen. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".