Författaren Sara Beischer skriver just nu på sin tredje bok. "Det är en samtidsroman", berättar hon. Foto: Therése Alhult/Sveriges Radio.
Författaren Sara Beischer skriver just nu på sin tredje bok. "Det är en samtidsroman", berättar hon. Foto: Therése Alhult/Sveriges Radio.

Sara Beischer fångar samtiden i sin bok

6:09 min

Hon är 40 år, vill göra karriär, vara en bra mamma och leva hälsosamt. Istället springer hon rakt in i väggen.

Nej, vi pratar inte om Sara Beischer utan om huvudkaraktären i hennes kommande bok.

- Den handlar om en kvinna som snart fyller 40. Hon gör allt som hon tror att hon behöver göra för att livet ska bli fullkomligt. Hon går på yoga, äter rawfood, jobbar mycket men ska ändå vara en bra mamma och en god fru. Naturligtvis håller inte allt detta, så hon kraschar. Hon får diagnosen utmattningssyndrom.

Inget av detta är alltså självupplevt, men för Sara Beischer räcker det att sitta på ett kafé och tjuvlyssna eller att åka och storhandla för att hitta karaktärerna och berättelserna.

- Det är människors beteende som får mig att vilja skriva. Varför är vi så ängsliga och så rädda för vad andra ska tycka? Är det föreställningen om hur livet ska levas som får oss att leva på ett visst sätt? Sådana frågor tycker jag är intressanta att skriva om.

I december 2011 debuterade Sara Beischer med boken "Jag ska egentligen inte jobba här", där hon skrev om missförhållanden i vården. Boken fick stor uppmärksamhet och sedan dess har 33-åriga Sara skrivit ytterligare en bok - "Det finns råttor överallt utom på Antarktis" - som hon själv beskriver som en uppväxtskildring.

En oväntad aspekt av skrivprocessen den här gången, var att Sara bestämde sig för att sakta ned på arbetstempot.

- Jag räknade med att boken skulle ta ett år att få klar, men när jag skrev om Minna och hur hon stressar, arbetar mot deadlines, sitter uppe sent på nätterna och inte hinner umgås med sina barn, bestämde jag mig för att skjuta upp min deadline. Jag ville ju inte bli som min egen huvudkaraktär, säger Sara Beischer.

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista