Busschauffören MartinAndreasson. Foto: Göran frost/Sverigesradio.se
Busschauffören MartinAndreasson. Foto: Göran frost/Sverigesradio.se

Busschaufförer rädda att förlora jobben

"Vi ska inte behöva känna den här oron"
2:03 min

Busschaufförer i Kungsbacka är oroliga för sina jobb när trafiken ska upphandlas.

Oro växer nu hos busschaufförerna i Kungsbacka, inför att Hallandstrafiken åter ska upphandla buss- och skolbusstrafiken i kommunen.

Facket begär att det ska finnas en klausul om att det företag som vinner upphandlingen ska ta över de chaufförer som kör bussarna idag.

– Mina kollegor har kört samma linjer i 30-40 år. Vi kan trafiken, vi kan vårt jobb. Vi är superduktiga. Vi ska inte behöva känna den här oron i magen vart åttonde, vart tionde år om vi ska jobben kvar eller inte, säger Martin Andreasson, busschaufför och ombud för Kommunal hos en av de två entreprenörer som kör bussarna i Kungsbacka.

– Flera kollegor har redan kommit till mig och är riktigt oroliga, börjar få ont i magen redan nu och då har inte upphandlingen ens kommit ut en nu.

Det finns exempel på upphandlingar där de tidigare chaufförerna fått söka om sina jobb, och kanske fått börja om med en osäker provanställning. Facket befarar också att de mer erfarna och därmed bättre betalda chafförerna väljs bort.

Det är runt 200 busschaufförer vid två bolag som kör bussar i Kungsbacka åt Hallandstrafiken och Västtrafik. Båda huvudmännen har fått fackets krav på att personalövertagande ska finnas med i upphandlingsunderlaget. Exempel på där så har skett är Kalmar, Dalarna och Umeå.

Dessutom anser Martin Andreasson att högre myndigheter har uttalat sig för detta.

– Regeringen har sagt att det är så det bör gå till. Konkurrensverkets jurister har som jag förstår det tittat på detta och anser att det är lagligt.

Har ni fått någon respons från Hallandstrafiken?

– Ingenting. Även om de inte håller med oss tycker jag inte att ett svar är för mycket begärt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".