Råttgift med den verksamma substansen alfakloralos.
1 av 2
Råttgift med den verksamma substansen alfakloralos. Foto: Privat
Håkan Kjellberg är skadedjursexpert på Anticimex.
2 av 2
Håkan Kjellberg är skadedjursexpert på Anticimex. Foto: Håkan Kjellberg

Myndighet utreder råttgiftet Black Pearl

1:02 min

Giftinformationscentralen utreder nu råttgiftet med den verksamma substansen alfakloralos och som säljs under namnet Black Pearl eller Muridax.

Som P4 Halland rapporterat tidigare så saknar råttgiftet motgift och giftet har de senaste åren lett till flera fall av husdjursförgiftningar i Halland och resten av landet.

Håkan Kjellberg är skadedjursexpert på Anticimex, som använder sig av detta råttgiftet. Enligt honom finns ingen övergripande koll på hur vanligt det är att husdjur drabbas av giftet.

– Tyvärr finns det ingen sådan statistik i Sverige. Det finns ingen myndighet som för den typen av statistik, säger han.

– Det finns inga bekräftade fall av sekundärförgiftningar vad jag vet, så jag har ingen aning om det finns ett mörkertal eller hur många fall det rör sig om, säger Håkan Kjellberg.

De många frågetecknen och funderingarna från landets veterinärer och privatpersoner har nu gjort att giftet utreds av svenska myndigheter.

– Giftinformationscentralen håller på med en artikel gentemot veterinärsidan för att väcka lite frågor kring det hela, säger Håkan Kjellberg. De har nåtts av en del information, men de ser inget mönster.

– De vill vända ut och in på det här och se vad som är orsaken till den eventuella mediastormen eller vad som har figurerat, säger han.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista