Man tafsar. Foto: Sveriges Radio
Foto: Sveriges Radio

Efter Kalibers granskning: "Det här får inte lov att hända"

1:14 min

Riksdagsmannen, liberalen Bengt Eliasson från Åsa vill sätta fokus på de sexuella övergrepp som sker inom den psykiatriska vården.


Sveriges Radio-programmet Kaliber avslöjade i måndags att tjejer som tvångsvårdas inom psykiatrin utsätts för allt från tafsningar till våldtäkter av manliga patienter. Något som enligt personal tystas ner.

Bengt Eliasson har nu vänt sig till sjukvårdsministern Gabriel Wikström och undrar vad han vill göra åt problemen.

– I programmet har de beskrivit väldigt utsatta människors situation på en lång rad ställen över landet. Det är inget problem på en avdelning eller en klinik, eller landsting eller region. Det ligger i några allmänna brister och verkar vara ett generellt problem. Det här vill jag diskutera med ansvarig minister.

Bengt Eliasson säger också att han inte vill peka finger. Han säger att problem inom psykiatrin funnits länge.

– Det här är ett problem som måste lyftas och kommas åt för det här får inte lov att hända.

Har du någon idé om en lösning?

Det jag allra helst vill höra är att ministern tar det här på fullt allvar och gör något ganska snabbt och akut. Till exempel att ge tilläggsdirektiv till den nationella samordnaren som regeringen har utsett. Vi får väl se vad statsrådet tänker, men jag hoppas att det här tar skruv, säger Bengt Eliasson.


Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista