Kjell Carlsson på Godhem, gården där han växte upp på Onsala. Foto: Göran Frost/Sveriges Radio
Kjell Carlsson på Godhem, gården där han växte upp på Onsala. Foto: Göran Frost/Sveriges Radio

Han var med och gjorde Kungsbacka stort

1:56 min

"Vi var mer självständiga än de andra kranskommunerna".

Det säger Kjell Carlsson i Onsala, en av de som var med i ledningen av Kungsbacka kommun på 70- och 80-talen, när skattekraft valde Kungsbacka i stället för Göteborg.

– Vi skötte oss själva och tillhörde Hallands län som inte hade så mycket med Göteborg att göra. Det säger Kjell Carlsson, som var politiker i ledningen av Kungsbacka under de stora expansionsåren.

Den ekonomiske historikern Jan Jörnmark har i P4 Halland berättat hur många göteborgare från slutet av sextiotalet flyttade söderut, först till Onsalalandet och sedan till övriga Kungsbacka. Egna hus, nära till natur och i en del fall till med kortare restider, är några förklaringar.

Kungsbacka kommun smorde flyttströmmen genom att underlätta omvandling av fritidshus till året runt-bostäder:

– Under en period ändrade vi planbestämmelserna när det gäller hur stort man fick bygga, berättar Kjell Carlsson.

Kungsbackas förmåga att hantera det stora inflyttningstrycket berodde enligt Kjell Carlsson på hur man arbetade inom kommunen:

– Det var mycket lite delade meningar inom politiken, vi samarbetade över partigränserna, och vi har haft tjänstemän som fungerat väldigt väl. Vi var, politiker och tjänstemän, överens: Hitta lösningar, inte problem!

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista