Cannabis. Foto: Ted S. Warren /Scanpix
Foto: Ted S. Warren /Scanpix

Polisen upptäcker allt fler cannabisodlingar

1:29 min

Att två hallänningar åtalades i veckan för att ha odlat stora mängder cannabis var ingen tillfällighet.

Polisens upptäckter av odlingar har ökat de senaste åren och det beror på två saker, säger Ingemar Lilja kommissarie vid Hallandspolisen.

– Ökningen beror sannolikt på att det är fler som håller på med att framställa cannabis. Vi har också haft ett ökat fokus från polisens sida för att avslöja odlingarna, säger Ingemar Lilja.

Hur har ni jobbat för att avslöja dem?

– Mest handlar det om att vi fått in många tips från allmänheten.

När man ser till statistiken över antalet cannabisodlingar som polisen upptäckt så ser man en uppåtgående trend de senaste åren. 2013 upptäcktes 13 odlingar, 2014 26 stycken och förra året upptäcktes hela 37 odlingar, i statistiken utmärker sig också Halmstad med 15 upptäckta odlingar förra året.

Ingemar Lilja, kommissarie på polisen i Halland, säger att det finns två typer av odlingar; dels en för eget bruk och en i en mer industriell skala. Den industriella odlingen sker i större byggnader.

– Den erfarenhet vi har hittills är att det sker i nedlagda industrilokaler eller i lador ute på landsbygden. Jag vill gärna uppmana de som gör iakttagelser kring detta att höra av sig till polisen, så att vi kan stoppa den verksamheten som pågår, säger Ingemar Lilja.


Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista