Charlotte Svensson, Halmstad kommun. Foto: Sara Öster/Sveriges Radio.
Charlotte Svensson, Halmstad kommun. Foto: Sara Öster/Sveriges Radio.

Halmstad: Viktigt med tillgängligt sportlov

1:36 min

Halmstad är enda kommunen i länet som berättar om sportlovsaktiviteterna är anpassade för funktionsnedsatta eller inte.

Charlotte Svensson, teknik- och fritidsförvaltningen i Halmstad kommun, är en som har varit delaktig i arbetet med att få fram informationen kring aktiviteternas tillgänglighet.

– Vi började med att fråga alla föreningar om de hade några sportlovsaktiviteter. Sen frågade vi om de hade möjlighet att ta emot funktionsnedsatta barn och bad dem förklara vilken typ av funktionsnedsättning de kunde ta emot. Därefter kunde vi gå ut med informationen på hemsidan, säger Charlotte Svensson.

Som de flesta kommunerna har även Halmstad kommun sportlovsprogrammet på hemsidan, och efter nästan varje aktivitet kan man läsa om aktiviteten är anpassad för barn och ungdomar med funktionsnedsättning eller inte.

Vart kom initiativet i från?

– Vi har generellt i kommunen haft ett större fokus kring tillgängligheten under året som har varit, men även media har gjort oss uppmärksamma att vi måste titta mer på hur tillgängligheten ser ut för våra barn och unga med funktionsnedsättningar, säger Charlotte Svensson.

Varberg kommun har mycket att erbjuda barnen på sportlovet. Men det finns bara information om en aktivitet är anpassningsbar eller inte. 

Tina Wallin, kultur- och fritidsförvaltningen i Varberg förklarar varför kommunens hemsida inte har mer information kring varje aktivitets tillgänglighet.

– Vi har valt att hålla informationen i programmet kort, men med hänvisning då till respektive arrangörs egna information om tillgängligheten för funktionsnedsatta. Men det är absolut något vi kan tänka oss ha med i kommande års sportlovsprogram, säger Tina Wallin.


Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista