Konstverket "Stängd" till höger. Utanför, snöslask och EU-migrantens vardag. Foto: Jonna Burén / Sveriges Radio
1 av 2
Konstverket "Stängd" till höger. Utanför, snöslask och EU-migrantens vardag. Foto: Jonna Burén / Sveriges Radio
Boel Axelsson med sitt konstverk "Våldtäkt". Foto: Jonna Burén / Sveriges Radio
2 av 2
Boel Axelsson med sitt konstverk "Våldtäkt". Foto: Jonna Burén / Sveriges Radio

Hat, hänsynslöshet och girighet i Kungsbacka

"Vad kan vi göra för att skapa ett vänligare klimat oss människor emellan"
2:01 min

På lördagen invigdes utställningen av konstnärsgruppen Terra Stoffa på konsthallen i Fyren i Kungsbacka. 

"De nya dödssynderna" är sju nya dödssynder som alltså är det värsta du kan göra i världen idag, med våra perspektiv. Det är Stefan Einhorn som i sin bok har plockat fram dödssynderna: Hat, hänsynslöshet, falskhet, översitteri, trångsynthet, främlingsfientlighet och girighet. Dessa har i sin tur konstnärerna i Kungsbacka inspirerats av.

En av konstnärinnorna är Boel Axelsson som har gjort akrylmålningen "Men barnen då?" och säger att i den här målningen finns hänsynslöshet, översitteri och du kan hitta hat och falskhet också. 

– Folk flyr och det händer så mycket elände och inte bara med flyktingar och det är många gånger som barnen far illa och man ser föräldrarna har en stor börda på ryggen och vet inte vad de ska göra, säger Boel Axelsson. 

På väggen bredvid sitter en annan konstnärinnas verk, "Skoningsfullt lämnad utanför" av Marie Ragnhult och på väggen bredvid det en träskulptur där en fågel inte vill släppa in andra fåglar i trädet, "Stängt" av Sonja Arenhill-Bolmstedt. Tittar du istället ut i fönstret emellan konstverken ser du en EU-migrant som tigger i snöslasket utanför och Boel Axelsson reagerar. 

– Det är så förfärligt så... Det är detta man har i sig när man har jobbat med dödssynderna, det är så påtagligt så det är inte klokt att det får vara så i vårt samhälle. 

Syftet med utställningen säger hon är att få igång en diskussion för att göra samhället bättre. 

– Vad kan vi göra för att skapa ett vänligare klimat oss människor emellan, för att vi ska vara goa mot varandra? Och hur mycket det betyder för framtiden? 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".