Kungsbacka innerstad.
1 av 2
Var är innerstaden på väg? Foto: Jonna Burén / Sveriges Radio
Henrik Olsson i en annan innerstad.
2 av 2
Henrik Olsson i en annan innerstad. Foto: Jonna Burén / Sveriges Radio

Kungsbacka Innerstad kanske försvinner

1:48 min

Kungsbacka kommun har på förslag att avveckla innerstadsbolaget, Kungsbacka Innerstad, och i stället ha en strateg som jobbar med frågorna.

Det blir alltså i stället för att ha bolaget tillsammans med fastighetsägarna och köpmannaföreningen.

Kungsbackabon Henrik Olsson var centrumledare fram tills för ett par år sedan när han istället började jobba i Falkenberg och han tycker att hans hemkommun Kungsbacka går åt fel håll.

– Jag tycker att det har varit en olycklig utveckling. Inte oväntad, men olycklig. Jag blir ledsen i ögat. Jag ser ingen anledning att spendera min fritid i Kungsbacka, säger han.

Den här snöregniga lördageftermiddagen är det få ute vid torget, men det är inte ovanligt att det ser liknande ut även andra lördagar. Det är inte mycket som lockar, säger en kvinna som vågat sig ut idag. 

– Jag tycker att det har blivit sämre, det finns inga affärer kvar. 

– Jag tycker att det är tråkigt, det lockar ju inte folk. Det är öde. Det är sorgligt. 

Känns det som att det jobbas med att innerstaden ska leva? 

– Nej, det tycker jag inte. 

Henrik Olsson fyller i. 

– Man har inte insett och förstått att samverka och se potentialen och då förblir Kungsbacka en sovstad. 

Det som är uppe till beslut snart är ett förslag, som styrelsen i innerstadsbolaget själv har kommit med, som tycker att man måste hitta nya sätt att samarbeta och att det måste förbättras. De vill avveckla bolaget och i stället ha en strateg på kommunen som jobbar med frågan och att det tas fram en handlingsplan tillsammans med näringslivet, föreningar och fastighetsägarna.

Nu ska politikerna ta ställning till det här. Den tidigare centrumledaren Henrik Olsson tycker inte att det var fel på bolaget i sig, men tror att det handlar om att satsa - och det, menar han, gör inte Kungsbacka kommun.

– Det är frustrerande, jag som vill utveckla livsmiljöer. Det finns otroligt mycket mer att göra.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista