Här inträffade olyckorna i västområdet 2015
1 av 2
Foto: Martin Jönsson/Sveriges Radio
Kent-Owe Johansson, gruppchef för trafikpolisen i Värmland.
2 av 2
Kent-Owe Johansson, gruppchef för trafikpolisen i Värmland. Foto: Martin Jönsson/Sveriges Radio

Här är de farligaste vägarna i väst

2:07 min

Fler än 850 trafikolyckor inträffade i P4 Väst-området under 2015, åtminstone 50 av dem var allvarliga. I vår karta kan du själv se vilka olyckor som inträffade där du brukar köra. 

Se kartan över trafikolyckorna 2015.

Kent-Owe Johansson är gruppchef vid trafikpolisen i Vänersborg. Han säger att bland de allvarligaste olyckorna, är det speciellt en sort som är extra vanlig.

– MC-olyckor. I vårt område, här i Fyrbodal, hade vi drygt 10 dödsolyckor förra året. Hälften av dem var mc-olyckor, så de sticker ut.

Hur ofta upplever du dåligt förarbeteende eller osäkra förhållanden på vägarna?

– Det är ganska ofta. Man upplever saker nästan hela tiden, inte att folk kör jättevårdslöst, men smågrejor. Man förstår att det händer olyckor, säger Kent-Owe Johansson

Många olyckor inträffar runt tätorterna i Trestad. Men sett till de mest allvarliga olyckorna är till exempel sträckan mellan Munkedal och Tanum en som är extra utsatt. Fyra dödsolyckor inträffade förra året på eller längs E6:an där. 

Den utbyggda motorvägen har gjort vägen säkrare, men olyckor går inte att bygga bort helt, säger trafikpolisen Kent-Owe Johansson:

– Det som är svårast att förändra, känner jag, är människans beteende. Vi kan bygga hur säkra vägar som helst, men folk kommer fortfarande slarva och göra misstag.

Hur lågt kan vi komma med olyckorna, särskilt de allvarliga och dödsolyckorna?

– Det finns ju en nollvision, att vi om ett antal år ska vara nere på noll. Dit tror jag vi har enormt svårt att komma, jag tror att vi tyvärr aldrig kommer dit. Det går inte att bygga bort alla faror och risker på våra vägar, säger Kent-Owe Johansson.

Trafikolyckor 2015

Informationen i kartan kommer från Strada, Transportstyrelsens informationssystem om vägtrafikolyckor med personskador (baserat på polis- och sjukvårdsdata).

Indelningen i svårighetsgrad bygger på en sammanvägning av polisens och sjukvårdens uppgifter. 

I Transportstyrelsens siffror ingår förutom rena vägtrafikolyckor även halkolyckor, självmord och fordonsolyckor i terrängen.

Totalt 42 220 trafikolyckor rapporterades 2015. 2 772 olyckor saknar positionering och visas därför inte på kartan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista