Foto: Hasse Holmberg/Scanpix
1 av 2
Foto: Hasse Holmberg/TT
Grafiken visar politiker som hotats utifrån sin partitillhörighet.
2 av 2
Grafiken visar politiker som hotats utifrån sin partitillhörighet. Observera att resultatet inte är viktat mot hur väl representerade det är. Det är till exempel fler moderater som har fått frågan än vänsterpartister.

En av sju politiker utsatta för hot och våld

2:05 min

Jag står aldrig i folksamlingar, säger en av politikerna som svarat i P4 Hallands enkät.

En av de som hotats, som P4 Halland har pratat med, vill vara anonym för att hon är rädd för att hoten ska förvärras. Vi kan kalla henne Karin. 

Jag har fått en massa sms, telefonsamtal, besök hemma hos mig sent om kvällen. Jag möter dem på stan, de kommer nära mig, de har försökt att köra på mig och svänger av precis när de kommer i närheten.

Karin är en av de 34 politiker i Halland som har blivit utsatt för hot, våld eller trakasserier. Det är alltså var sjunde politiker som är utsatt, eller 15 procent, av de som svarat på den enkät som P4 Halland har gjort med kommunpolitikerna i Halland. De svarade ja på frågan: "Har du i egenskap av ditt politiska engagemang blivit utsatt för hot, våld eller trakasserier under de senaste två mandatperioderna?". 

Hoten är förtäckta, säger Karin. Det kan vara sms som frågar hur hon mår, men det finns en speciell händelse som hon kopplar till när hoten började.

För att inte ge detaljer som kan peka ut politikern väljer vi att inte publicera vad som gjorde att hoten började, men det är kopplat till hennes roll.

Är du rädd?
– Ja, det är jag.

Det finns vapen, knivar och därför står jag aldrig i folksamlingar. Jag vet inte när kniven kommer.

Vi har ställt frågor till alla politiker som sitter i kommunfullmäktige i de olika kommunerna i Halland. Av dessa 333 stycken svarade 228 helt eller delvis på enkäten och av dessa var det alltså ungefär var sjunde som hade blivit utsatt. 

Drygt en tredjedel av de som blivit utsatta i Halland har enligt P4 Hallands enkät också polisanmält, men många kommenterar att det inte skulle leda till något eller att trakasserierna inte var något som man kan dömas för.

En handfull av politikerna har övervägt att sluta på grund av hot, våld eller trakasserier, men flera kommenterar att det väger tyngre att verka för demokratin.

Inte heller politikern som vi kallar Karin har tänkt på att sluta. 

– Nej det har jag inte faktiskt. Då får de ju rätt.

Hon tycker däremot inte att det finns tillräckligt stöd för politiker och säger att något måste göras snart.

– För det här är ju bara början, samhället blir hårdare och hårdare. Det kommer att bli fler som jag i framtiden.

Några kommentarer från politiker

Skulle någon hota
mig är det ett hot
mot flera och mot
demokratin i vårt
samhälle
Lena Olofsdotter (C), Laholm 

De senaste åren
upplever jag att vi
som lokalpolitiker
utsätts för
betydligt mer
påhopp än
tidigare,
Per Johansson (C) Falkenberg

Det finns personer
som blivit hotade
och trakasserade i
vårt parti
Yen Gunnarsson (S) Falkenberg

Så gjorde vi:

Vi har skickat ut en enkät på mejl till alla politiker som sitter i kommunfullmäktige i de olika kommunerna i Halland. 333 stycken fick mejlet, av dessa svarade 228 helt eller delvis på enkäten.

Enkäten gjordes i juni 2015 och ställde frågor om politikerna hade blivit utsatta under de senaste två mandatperioderna. 

På vissa frågor gick det också att kommentera fritt. 

Fakta: Utsatta för hot, våld och trakasserier 

14,9 procent eller 34 politiker svarar ja på frågan: "Har du i egenskap av ditt politiska engagemang blivit utsatt för hot, vål eller trakasserier under de senaste två mandatperioderna?"

Brottsförebyggande rådet gör liknande enkäter och i hela Sverige är det 28 procent av politikerna som svarar att de utsatts. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista