Stina Isaksson (SD) Hylte. Foto: Muhamed Ferhatovic/Sveriges Radio.
1 av 2
Stina Isaksson (SD) Hylte. Foto: Muhamed Ferhatovic/Sveriges Radio.
Fyra män och sju kvinnor har fått sina familjemedlemmar hotade, bland dem barn.
2 av 2
Fyra män och sju kvinnor har fått sina familjemedlemmar hotade, bland dem barn. Foto: Göran Frost. Illustration: Liv Widell. Montage: Nils Lindström.

Barn till politiker hotas

2:14 min

Flera politiker har familjer som utsatts för hot, våld och trakasserier visar P4 Hallands enkät. En av de är Stina Isaksson (SD), som säger att hennes barn har blivit trakasserade i skolan på grund av hennes politiska engagemang.

Hon har blivit strypt och sparkad och slagen för min partitillhörighet. 

Stina Isaksson är politiker i Hylte och alltså en av de kommunpolitikerna som har svarat ja på frågan om familjen utsatts till följd av politikerns engagemang.

– Det är mina döttrar, framför allt min yngsta dotter som blivit kallad rasist, säger Stina Isaksson. 

Hon har anmält det hela till polisen, och skolinspektionen utreder det.

Men upplevelsen gjorde att Stina Isaksson funderade på om det var värt det politiska engagemanget när den åttaåriga dottern blev utsatt.

Hon vågade ju inte gå till skolan, hon var jätterädd. Rädd för sitt liv. Man känner ju sig maktlös eftersom det sker på skoltid. 

Hon är inte den enda politikern vars barn har blivit utsatta. I enkäten som P4 Halland har skickat ut till kommunpolitikerna i Halland svarar elva politiker att familjemedlemmar har utsatts.

En annan sverigedemokrat kommenterar i enkäten att det är ovanligt att man har unga barn som engagerad sverigedemokrat apropå hot och trakasserier.

"Jag var medveten vid starten. Problemen har inte överstigit vad jag har förväntat mig. Säkerheten för barnen är det enda viktiga, jag har unga barn. Sällsynt."

Det är inte bara sverigedemokraters barn som kan bli ifrågasatta. En centerpartist skriver: 

"Minns till exempel en lärare som började ifrågasätta mina åsikter mot min dotter som inte var gammal då och inte kunde vad det rörde sig om."

Det är också några politiker som funderat på att sluta. En politiker fick rasistiska mejl, sms och telefonsamtal. Familjen hängdes också ut med beskrivningar på hur familjemedlemmarna såg ut. Politikern skriver till oss:

Det är inget som är värt att de närmaste skulle råka illa ut eller måste begränsa sina liv för att jag är politisk aktiv."

Men politikern valde att stanna och skriver:

"Vi alla måste stå emot sådana här strömningar och att det skulle vara förfärligt att ingen vill vara politiker på grund av risken att drabbas av hot, trakasserier eller t.o.m. våld."

Även Stina Isaksson väljer att vara kvar som politiker, trots att hennes barn har blivit utsatta.

 – Man ifrågasatte om man ska våga vara aktiv. Det ska ju inte behöva gå ut över barnen, men sen samtidigt så är det ett demokratiskt valt parti och man ska ju kunna föra folkets talan utan att bli påhoppad, säger Stina Isaksson, (SD). 

Så gjorde vi:

Vi har skickat ut en enkät på mejl till alla politiker som sitter i kommunfullmäktige i de olika kommunerna i Halland. 333 stycken fick mejlet, av dessa svarade 228 helt eller delvis på enkäten.

Enkäten gjordes i juni 2015 och ställde frågor om politikerna hade blivit utsatta under de senaste två mandatperioderna. 

På vissa frågor gick det också att kommentera fritt. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista