Sofia Warefelt
Mjölkbonden Sofia Warefelt. Foto: Daniel Gustafsson / Sveriges Radio

Bonde sågar forskarna: Kor behöver gräs

"En ko ska idissla"
0:54 min

Chalmers forskning om att kor inte ska äta så mycket gräs går inte hem hos Vessigebro-bonden.

En forskningsrapport från Chalmers har kommit fram till att det går att minska jordbrukets utsläpp med 30 procent om bönderna ger sina kor lättsmält mat, gödslar smartare och täcker över gödselstacken.

Att ge korna lättsmält mat är ingen bra idé säger mjölkbonden Sofia Warefelt i Vessigebro utanför Falkenberg.

– Det skulle inte fungera så bra, därför att kor rent biologiskt är idisslare. De behöver gräset för att magarna ska kunna fungera. En kraftfoderdiet kanske fungerar i teorin, men det är inget som skulle fungera i praktiken, säger Sofia Warefelt.

Hon skulle inte alls må bra, hon behöver gräset för att binda ihop sina magar. Hon är en idisslare och vill kunna tugga om sin mat, det kan hon inte med ett sönderfördelat kraftfoder.

Chalmersforskaren David Bryngelsson han säger såhär om varför lättsmält foder till korna leder till mindre klimatutsläpp.

– Ju mer lättsmält fodret är för djuret desto lägre blir utsläppen. Betar de torrt gräs så blir det mer metanutsläpp än om de hade ätit kraftfoder, säger David Bryngelsson, forskare på Chalmers.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".