Charlotta Magnussons dröm om barn gick i uppfyllelse tack vare en inseminationsklinik i Danmark. Foto: Therése Alhult
Charlotta Magnussons dröm om barn gick i uppfyllelse tack vare en inseminationsklinik. Foto: Therése Alhult

Charlotta skaffade barn på egen hand

4:22 min

Charlotta tröttnade på att vänta på att rätt kille skulle dyka upp.

Längtan efter barn är något som finns nedlagt i många av oss. Men ibland blir det inte riktigt som man tänkt sig.

Charlotta Magnusson i Halmstad hade haft flera långa förhållanden, och alltid drömt om att bli mamma. Men när hon närmade sig 40 år och började längta efter barn på allvar, var hon singel.

Då beslutade hon sig för att ta saken i egna händer.

Hon kontaktade en inseminationsklinik i Danmark och med deras hjälp lyckades hon bli gravid. Idag är hon mamma till 2,5-åriga Ruth och väntar ett syskon till henne i juni.

Även denna graviditet är ett resultat av assiterad befruktning.

– Jag är så otroligt tacksam att det har gått så bra, och att jag har haft lätt för att bli gravid. Det finns många som får kämpa väldigt länge.

Att vara ensam med föräldraskapet har periodvis varit tungt, men i det stora hela har det gått mycket bättre än vad hon hade vågat hoppas.

Hon är medveten om de etiska frågeställningarna kring att som ensamstående bli gravid genom insemination, men har själv enbart mötts av positiva reaktioner.

– Jag och andra kvinnor i min situation är mentalt, socialt och ekonomiskt förberedda på föräldraskapet. Vi har verkligen valt det här. Jag tror inte att mina barn hade mått bättre av att växa upp med två föräldrar, där det saknas kärlek, säger Charlotta Magnusson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista