Per Johansson, (C) Falkenberg. Foto: Muhamed Ferhatovic
Per Johansson, (C) Falkenberg. Foto: Muhamed Ferhatovic

Politiker: Debattklimatet har hårdnat

2:01 min

Debattklimatet i samhället har blivit allt hårdare de senaste åren, det tycker flera politiker som svarat på P4 Hallands enkät. 

Flera kommenterar att mycket beror på sociala mediers framfart. En som tycker så är Per Johansson, centerpartist i Falkenberg. 

– I dag är det lättare på sociala medier att skriva en kommentar eller ett påstående om en politiker, eller ett politiskt beslut eller om en förändring som skett.

Det är där han främst tycker att debattklimatet har hårdnat "jättemycket".

–  Jag tycker att man ofta läser saker som att politiker är korrupta, korkade, att man är dum i huvudet. Jag tycker att det är olyckligt att vi haft den utvecklingen de senaste åren. Debattklimatet har fått mig i alla fall att tänka på om man verkligen ska hålla på med detta, säger Per Johansson. 

En annan politiker skriver i en kommentar på P4 Hallands enkät att folk har väldigt lite respekt mot varandra idag och mycket på grund av hur man skriver på sociala medier och kommenterar det hela: 

Det politiska livet har blivit råare

Näthat och kommentarer kring politiska frågor utan källkritik är andra saker som flera politiker också lyfter fram som exempel på hur debattklimatet förändrats de senaste åren. Per Johansson säger att trots att debattklimatet ser ut som det gör, så är det viktigt för honom att förklara politiska beslut.

- Jag försöker alltid att tillrättavisa på sociala medier om det handlar om rena faktafel, det är viktigt att man förstår varför vissa politiska beslut fattats, säger Per Johansson, (C).

En annan politiker är inne på samma spår och skriver:

Visst har tonen varit hård ibland, men jag har alltid kunnat förklara mitt sätt att se saken och lyssnar och har respekt för motparten. Haft många härliga möten.

Per Johansson tycker att politiker måste börja ändra sättet man pratar med varandra. I debatterna vill han att man pratar mindre om personen men mer om politiken, på det sättet tror han att man kan vända på debattklimatet till det bättre.

– Det tror jag absolut för någonstans måste man börja. Vi politiker måste börja med oss själva, vi måste se över hur vi uttrycker oss i sociala medier, säger Per Johansson. 

 

Så gjorde vi:

Vi har skickat ut en enkät på mejl till alla politiker som sitter i kommunfullmäktige i de olika kommunerna i Halland. 333 stycken fick mejlet, av dessa svarade 228 helt eller delvis på enkäten.

Enkäten gjordes i juni 2015 och ställde frågor om politikerna hade blivit utsatta under de senaste två mandatperioderna. 

På vissa frågor gick det också att kommentera fritt. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista