Christian Johansson, (M), Kungsbacka och Kerstin Hurtig, (KD) i Varberg tänker på vad de säger.
Christian Johansson, (M), Kungsbacka och Kerstin Hurtig, (KD) i Varberg tänker på vad de säger. Foto: Jonna Burén / Sveriges Radio

Rädsla för hot tystar var tionde politiker

1:54 min

En av tio politiker i Halland vågar inte alltid säga vad de tycker för att de är rädda för att bli utsatta för trakasserier, våld eller rädda för att bli hotade. 

Det visar P4 Hallands enkät till kommunpolitikerna i Halland.

Tillfällen politiker låter bli att säga vad de tycker kan vara i till exempel en debatt eller på sociala medier.

Christian Johansson (M) är politiker i Kungsbacka och svarade i enkäten att han ofta avstår att yttra en politisk åsikt eller idé på sociala medier.

– Ja det gör jag. På sociala medier kan man inte ta upp alla frågor man skulle vilja, säger Christian Johansson. 

Jag tror att det är en del av vår vardag att man får tänka sig för.

I enkäten svarar ju de allra flesta politiker att de alltid säger vad de tycker, men även några av de som har svarat "ja" skriver i kommentarer att de tänker sig för.

"Jag känner av i vilket socialt sammanhang man befinner sig i och väger ordvalen".

En annan svarar:

"Jag undviker att uttrycka mig i digitala medier där anonyma skribenter kan attackera och bli otrevliga.

Det kan handla om vissa specifika frågor som är känsliga. 

– Invandringsfrågorna och migrationsfrågorna, då blir det ofta väldigt hett åt båda håll. Där får man passa sig för att bara slänga ur sig sina tankar hur som helst utan verkligen formulera sig, eller ta det i andra forum, säger Christian Johansson, (M). 

Kerstin Hurtig, (KD), är aktiv i Varberg beskriver något liknande och säger att det handlar om var hon väljer att undvika att yttra sin åsikt. 

– På sociala medier är det svårt att vara med i samtalet på grund av att det är en så hätsk ton. 

Varför är det viktigt att vara med i samtalet på nätet? 

Det är väldigt viktigt att stå upp för bra värderingar. Det är viktigt att hålla samtalet levande, det är egentligen en grund för all demokrati, var det än är, säger Kerstin Hurtig, (KD). 

Men Christian Johansson håller inte riktigt med Kerstin Hurtig att det kan vara ett demokratiskt problem. 

–  Nej, det blir inget demokratiskt problem. Om vi ska prata om en fråga har jag, precis som innan sociala medier fanns, möjlighet att gå ut på stan och prata med folk. 

Så gjorde vi:

Vi har skickat ut en enkät på mejl till alla politiker som sitter i kommunfullmäktige i de olika kommunerna i Halland. 333 stycken fick mejlet, av dessa svarade 228 helt eller delvis på enkäten.

Enkäten gjordes i juni 2015 och ställde frågor om politikerna hade blivit utsatta under de senaste två mandatperioderna. 

På vissa frågor gick det också att kommentera fritt. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista