Kortet som Kungsbacka kommun ger till sina politiker. Foto: Jonna Burén SR Halland.
Kortet som Kungsbacka kommun ger till sina politiker. Foto: Jonna Burén SR Halland. Foto: Kortet som Kungsbacka kommun ger till sina politiker. Foto: Jonna Burén SR Halland.

Politiker som hotas vill ha mer stöd

1:54 min

Politiker efterlyser mer stöd till politiker som blir utsatta för våld, hot eller trakasserier.

En politiker som blev hotad, som vi kallar Karin, har länge varit rädd och hon känner att det inte finns tillräckligt med stöd till politiker. 

– Självklart skulle jag vilja att det fanns någons om pratade med mig och förstod vad jag går igenom. Men det gör man inte. Det borde finnas någon kurator som man kan prata med, men inom kommuner och politiken finns inte det, säger Karin.

Hon har pratat med vissa utvalda i hennes parti, men vill inte heller prata för mycket om det, inte ens till sina närmaste. Det finns en del som är riktat speciellt mot politiker som utsätts. Polisen i väst börjar till exempel med en grupp som specifikt ska jobba med hot mot politiker.

I till exempel Kungsbacka har säkerhetsstrategen tagit fram ett kort som politikerna kan ha i plånboken med några punkter om hur du ska gå tillväga om du blir drabbad. Vilka du kan kontakta, polisanmälan och sådant.

En annan politiker som vi har varit i kontakt med skulle vilja att etablissemanget alltid tog avstånd och att det fanns professionell samtalshjälp.

– Det är viktigt att man pratar om dessa saker, säger Michael Svensson (M). 

Michael Svensson är förbundsordförande för moderaterna i Halland och riksdagsledamot och säger att partiet finns där som stöd.

– Dels hoppas vi att den som finns i kommunen tar kontakt med sin gruppledare, räcker inte det får man söka sig vidare till organisationen. Det är också viktigt att den enskilde visar vilket stöd man behöver, säger Michael Svensson. 

Även Socialdemokraterna och partiombudsmannen Sebastian Stenholm säger att de vill att politikerna hör av sig inom partiet om de blir utsatta för att få hjälp. 

– Det finns ett behov att prata av sig om man blir utsatt för dessa händelser och det är viktigt också att polisanmäla, där kan ju också vi hjälpa till, säger Sebastian Stenholm. 

Men de efterlyser båda mer stöd.

– Det hade varit bra om alla parter som är inblandade satte sig ner och pratade om hur man kan jobba mer förebyggande. Detta är inte bara en parti- eller kommunalfråga. Man bör också involvera polisen och andra som hanterar förtroendevalda, då tror jag man kan hitta lösningar, säger Sebastian Stenholm från socialdemokraterna.

– Jag håller med och jag skulle vilja att man är mer aktsam i hur man behandlar varandra, inte bara i politiska sammanhang utan i andra sammanhang också, säger Michael Svensson (M).


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista