Soldater från Islamiska staten som tågar på en gata.
Foto: TT

Flickan som fritogs från IS bodde i Halland

Tidningen GT skriver att den 16-åriga flickan som fritogs från IS, bodde i Halland.

Tidningen GT skriver att kurdiska antiterrorstyrkor ska ha räddat flickan från Halland från IS nära irakiska staden Mosul för cirka en vecka sedan. 

Flickan ska enligt Hallands Nyheter ha sitt föräldrahem i Västra Götaland, men var frivilligt placerad i ett familjehem i norra Halland.

Fritagningen ska ha skett den 17 februari i närheten av den IS-ockuperade staden Mosul, uppger säkerhetstjänsten i irakiska Kurdistan i ett uttalande.

På sitt Twitterkonto skriver myndigheten att de "uppmanats av svenska myndigheter och flickans familj att hjälpa till att frita henne" och att de "arbetat med svenska myndigheter" för att möjliggöra så att hon kan komma hem så fort som möjligt.

Utrikesdepartementet (UD) vill inte uttala sig om händelsen.
-Vi har inga uppgifter om det här fallet att lämna, säger Catarina Byrenius Roslund vid UD:s presstjänst.

TT: Innebär det att ni inte känner till fallet?
-Jag kan bara säga att vi inte har någon information om det.

Inte heller Säpo vill kommentera om de känner till fallet eller inte.

Journalisten och debattören Kurdo Baksi, som har många kontakter i regionen, säger att han fått bekräftat från kurdiska myndigheter i Irak att flickan är i säkerhet och att hennes hemresa till Sverige förbereds.

Det rör sig enligt honom om samma flicka som var föremål för ett tidigare fritagningsförsök i slutet av oktober. Källor uppgav då för TV4 Nyheterna att en kurdisk grupp fritagit en då 15-årig flicka norr om Mosul.

Hon ska från början ha rest ner till Syrien med sin pojkvän i juni förra året, men ångrat sig och försökt åka hem.

I samband med det fritagningsförsöket ska flickan ha kidnappats av en annan grupp som sedan dess krävt pengar för att släppa henne, enligt Kurdo Baksi, som alltså menar att det inte rör sig om IS.
-Det är en grupp omkring Mosul som specialiserat sig på att mörda IS-soldater, men samtidigt genomför kidnappningar och då vill ha betalt, säger han.

TT skriver att förberedelser nu pågår för att skicka hem flickan till Sverige. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".